Deel dit artikel:

Zoveel watt is nodig om trainende Remco bergop te volgen

Het is niet iedereen gegeven maar in december wist de Oekraiense recreant Artem Shcherbyna zich bergop in het wiel te nestelen van Remco Evenepoel. Op de Coll de Rates was de wereldkampioen bezig aan een goede training en dat wist de 'professionele wieltjeszuiger', zoals hij zichzelf omschrijft, te filmen. We krijgen zelfs de wattages en andere gegevens in beeld.

Calpe en de Coll de Rates zijn geliefd tijdens de trainingskampen. Op 12 december was Soudal – Quick Step er opnieuw een rit aan het afwerken, maar deze keer met Artem Shcherbyna in hun zog. Op Instagram omschrijft de Oekraïner zich als een professionele amateurrenner, bijna-klimmer, halve sprinter en quasi-tijdrijder. Zelfrelativering heeft hij dus wel, maar hij pronkt op social media graag met zijn ritjes die hij afwerkt in het wiel van ploegen als UAE, Jumbo-Visma, Groupama-FDJ en Bahrain.

Die dag had hij zijn GoPro dus opnieuw in aanslag om zijn ritje met de mannen van Patrick Lefevere vast te leggen. Toen de regenboogtrui op de Coll de Rates vertrok, was hij er als de kippen bij om zich vast te klampen. We zien hem zo’n drie minuten volgen, tot Remco er genoeg van heeft en teken doet dat hij liever alleen verder wil. Tijdens de laatste versnelling die daaraan voorafging, tekende Shcherbyna maximaal 717 watt op, wat voor een geoefende recreant al serieus veel is om tijdens een lange beklimming nog uit de benen te schudden. Daarvoor zat het vermogen al constant tussen de 300 en 400 watt met uitschieters tot boven de 500 watt. De Oekraïner vermeldt elders dat hij 69 kilo weegt, dus mag je gerust zeggen dat zijn conditie bovengemiddeld is.

Bekijk de Strava-rit van Artem hier en die van Remco hier. Hieronder kan je het filmpje bekijken:

Gerelateerde artikels