Deel dit artikel:

Zet je Strava-rit om in muziek (VIDEO)

Cycle Tracks by Amplifon is een nieuwe webtoepassing die de data van je Strava-rit automatisch omzet in muziek. Bekijk hier hoe het werkt en creëer je eigen fietsdeuntje!

Cycle Tracks maakt gebruik van de data die wordt geleverd door Strava. Die gegevens komen in de Web Audio API om automatisch muziek te genereren. De meeste geluiden worden mathematisch gecreëerd door oscillators (hetgeen ook geluiden opwekt in een synthesizer). Die rauwe geluiden worden gemanipuleerd door filters en effecten die worden afgeleid van de gegevens van je rit. Die gegevens zijn afstand, snelheid, hoogte, stijgingspercentage en – indien voor handen – je hartslag. Al die parameters bepalen hoe jouw ‘lied van de rit’ klinkt. Langere ritten resulteren in een langer nummer en als je sneller fietst, krijg je ook snellere muziek.

Voor het geluid grepen de makers terug naar de pioniers van de elektronische muziek, meer bepaald naar het album ‘Tour de France’ van Kraftwerk. Elk stukje muziek is gemaakt rond een constant terugkerend muziekpatroon dat de repetitieve beweging van het fietswiel nadoet.

Maar je kunt je rit niet alleen beluisteren, je kunt hem ook zien in de visualisaties van je ritgegevens. Die begeleiden de muziek. Dat maakt de ervaring nog completer. Je kunt je rit trouwens versneld afspelen of inkorten om bv. alleen die snelle afdaling in muziek om te zetten.

Benieuwd wie het zal wagen om speciaal een rit te fietsen om de mooiste muziektrack te maken.
Bekijk het filmpje bovenaan voor meer uitleg van de makers en het filmpje in de inzet om te zien hoe bv. een rit van profrenster Tiffany Cromwell er uitziet en klinkt.