Deel dit artikel:

Wouter Weylandt krijgt een fietsroute in Zeeland

De Nederlandse provincie Zeeland introduceerde een wielergids met 'routes van de wind' tijdens het NK Tegenwindfietsen van afgelopen zondag. Een van de routes is genoemd naar de betreurde Wouter Weylandt.

Met het snot voor ogen stoempten afgelopen zondag 6 december zo’n 300 helden op de Oosterscheldekering in tegen de gevreesde en geroemde Zeeuwse wind tijdens het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen. Slechts één deelnemer mocht zich na afloop meester van de wind noemen. De fietsers die niet wonnen, hebben de mogelijkheid om een jaar lang te trainen op de routes van de wind. Uit handen van gedeputeerde Jo-Annes de Bat ontvingen zij als eerste de Zeeuwse wielergids met daarin de 5 routes van de wind.


Routes van de wind

Karakteristiek voor het wielrennen in Zeeland is de voortdurende strijd met de wind. Soms meedogenloos vol in het gezicht en soms de beste vriend van de renner wanneer hij bijna letterlijk vooruit geblazen wordt. Om het recreatief wielrennen in de provincie te stimuleren ontwikkelden Routebureau VVV Zeeland en SportZeeland in samenwerking met en dankzij een bijdrage van de provincie Zeeland een vijftal bewegwijzerde wielerroutes: De routes van de wind.

De routes zijn vernoemd naar grote renners uit de Zeeuwse wielergeschiedenis, renners gehard en gevormd door de Zeeuwse wind. De renners die geëerd zijn met een naar hen vernoemde route zijn Theo Middelkamp, Jo de Roo, Jan Raas en Keetie van Oosten-Hage. Om zelf uit te groeien tot Zeeuwse wielerheld is de Zeeuwse wind route uitgezet. Hierin zijn verschillende plekken opgenomen waar de wind vrij spel heeft. “De wind is uniek voor Zeeland, soms heb je ‘m mee en soms flink tegen zoals vandaag”, aldus gedeputeerde Jo-Annes de Bat, “wind tegen is hier geen belemmering maar een uitdaging”.

Zeeuwse wielergids

De routes hebben allemaal hun eigen bewegwijzering en zijn daarnaast omschreven en gebundeld in een boekje. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij de VVV-Inspiratiepunten in Zeeland.

Veiligheid

Bij het samenstellen van routes is specifiek aandacht geschonken aan fietsveiligheid en gedragsregels. De routes zijn waar nodig en mogelijk gescheiden van het knooppuntennetwerk voor ‘gewone’ recreatieve fietsers. Hierbij zijn drukke fietspaden zoveel mogelijk vermeden, zodat gebruikers van de routes minder ‘langzaam verkeer’ tegenkomen.

Eerbetoon aan Wouter Weylandt

In de wielergids is, als eerbetoon, één route vernoemd naar de Belg Wouter Weylandt. Hij verongelukte in 2011 tijdens de ronde van Italië. Wouter Weylandt heeft in 2010 de etappe AmsterdamMiddelburg van de Giro op zijn naam geschreven. Karakteristiek voor Zeeland werd ook deze etappe, net als de Tour de France-etappe naar Neeltje Jans op 5 juli, getekend door de wind.