Traditioneel werd bij helmen vooral gekeken naar bescherming bij een lineaire impact, maar dat soort val komt bij fietsers quasi niet voor. Rotatie-impact heb je dan weer wel. KinetiCore kan je vergelijken met de kreukelzone bij auto’s. Na zomaar even 5000 helmen te testen kwam het Lazer-team op hetzelfde veiligheidsniveau als bij de geprezen MIPS-helmen. Door de gecontroleerde kreukelzones wordt de energie verdeeld over de verschillende kussentjes die vervormen en scheuren, waardoor meteen heel duidelijk is dat de helm moet worden vervangen. Ze staan apart van elkaar maar werken wel samen om je val te breken.
Wie de markt van de fietshelmen op de voet volgt, heeft misschien al gehoord van de sterren die Virginia Tech uitreikt. Die Amerikaanse universiteit heeft namelijk een eigen testprocedure ontwikkeld om de veiligheid van helmen te meten. Zo krijg je van een onafhankelijke bron een indicatie van hoe veilig jouw favoriete helm is.

“De procedure van Virginia Tech maakt deel uit van ons productieproces. Indien ze toch een minpuntje vinden, gaan we terug aan het werk”, zegt R&D manager Guido De Bruyne. In Europa, Amerika en Australië worden verschillende maatstaven voor de goedkeuring van helmen gehanteerd. Die verschillende certificeringen kunnen vooral bij de tophelmen leiden tot gewichtsverschillen omdat Lazer net zoals de meeste merken op elk mogelijk vlak het onderste uit de kan wil halen, uiteraard zonder de veiligheid in het gedrang te brengen.
Virginia Tech meet de rotatie-impact op zes verschillende punten. Op die manier krijgt Lazer al dan niet de bevestiging of de computermodellen kloppen. Intussen heeft Lazer maar liefst 19 helmen met het maximum van vijf sterren. Tot nu toe was dat weggelegd voor de MIPS-helmen maar er zijn nu ook drie KinetiCore-modellen bijgekomen. Je kan natuurlijk de vraag stellen waarom Lazer afstapt van de MIPS-technologie. De reden is eenvoudig: elk element dat aan een product wordt toegevoegd, betekent een compromis op het vlak van gewicht, ventilatie of functionaliteit. Daarom gingen de knappe koppen in Mechelen aan de slag om een balans te vinden in veiligheid en prestatie. Het is een technologie die is ontstaan door vanuit eenvoud te denken. Prestatie en vereenvoudiging gingen deze keer hand in hand. Daarvoor heeft Lazer samengewerkt met topuniversiteiten.
Nieuwe helm voor Wout
De Vento KinetiCore is voor Wout van Aert gemaakt. Met de ploeg werd over het kleinste detail gediscussieerd. Zo zorgt het retentiesysteem voor betere ventilatie, want het creëert ruimte tussen helm en hoofd. Dankzij het ScrollSys-afstelsysteem krijg je een betere spanning. De wind stroomt vlot van voor naar achter en er is specifiek op toegezien dat er geen inlaten zijn die die stroom zouden hinderen. De helm is sneller dan de bestaande aerohelm, de Bullet 2.0, en met zijn 290 gram in maat S is hij een stevige 90 gram lichter. Het is nog altijd geen klimhelm, maar daarvoor heeft Lazer natuurlijk de Genesis in het gamma. Hij heeft een kleiner frontaal oppervlak en is iets smaller dankzij het gebruik van KinetiCore. Als 100% een hoofd zonder helm is, biedt deze Vento 94% koelingsefficiëntie, wat 5,4% beter is dan de Bullet 2.0.

De Strada is de betaalbaardere en minder aero racehelm met KinetiCore en biedt eveneens 5-sterrenbescherming voor net geen 110 euro.