Deel dit artikel:

Workout voor betere resultaten

Fietsen is de ideale manier om een goede fysiek op te bouwen en je benen sterker te maken. Maar door de vaste positie, de lineaire bewegingen en dat je bovenlichaam weinig betrokken wordt en minder effect ondervindt, worden andere belangrijke gebieden vergeten.

Daarom is het heel belangrijk ook te trainen als je niet op de fiets zit. Dankzij Cycling.be worden ook de andere gebieden van je lichaam aangepakt. Deze vijf oefeningen leiden tot betere trainingsresultaten op de fiets.

1. Touwtjespringen


Touwtjespringen. (foto bikeradar)
Een geweldige manier om je lichaam op te warmen. Deze oefening heeft een grote impact. Ook de trainingsintensiteit ligt erg hoog. Dankzij deze oefening ontwikkel je spierkracht in je kuiten en schouders.

Hou je hoofd recht, blijf licht en veerkrachtig op je tenen. Spring niet te hoog, maar net genoeg om vrij en ontspannen te blijven. Het vergt enige tijd om de techniek onder de knie te krijgen, maar blijf het doen omdat het een geweldige oefening is.

Workout: 3×60 seconden met 30 seconden herstel.

2. Opdrukken met zijdelingse draaiPush-up. (foto bikeradar)
Deze oefening brengt opdrukken tot een nieuw niveau. Druk gewoon op met een goede concentratie (armen minstens 90°) en een sterk/recht lichaam. Voer een normale push-up uit en draai je dan op én arm. Richt je andere hand naar boven.

Hou deze positie enkele seconden aan en rol dan terug naar beneden voor een volgende push-up. Deze oefening is een uitstekend oefening voor langere demarrages waarbij je niet in het zadel zit.

Workout: 2 x 10 herhalingen elke zijde met 30 seconden herstel

3. Wrestler squat


Squat. (foto bikeradar)
Je bent een wielrennen en je denkt sterke benen te hebben? Deze oefening maakt duidelijk hoe sterk je benen zijn.

Start in een geknielde positie, zet dan één been naar voren en nadien het tweede. Strek nooit je benen en blijf in wc-houding staan.

Dit is een uitstekende oefening om kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen.

Workout: 60 seconden aan één stuk (verwissel halverwege van been)

4. Military get-up


Get-up. (foto bikeradar)
Deze oefening doet misschien denken aan de tweede oefening, maar deze variant is veeleisender. Start in normale positie zonder je rug te buigen of je heupen te verslappen. Druk je dan op tot je in de normale opdrukpositie staat.

Deze oefening versterkt de kernspieren en vraagt ook inspanningen van je schouders en armen. Deze spieren zijn belangrijk als je niet in het zadel zit.

Workout: 60 seconden aan één stuk (verander halverwege van arm)

5. PSOAS/hamstring counter-stretch


Stretch. (foto bikeradar)
Hoewel dit een stretchingsoefening is, moet je niet verwacht dat het een rustig einde van de routine is. Deze positie vraagt veel van je lichaam die ook je stabiliteit en kern versterkt.

Begin door op één ben te knielen en het andere been recht voor je te zetten. Kom in stretchpositie door je hiel te verschuiven van het been recht voor je.

Weersta de verleiding om je heupen te openen en draai de richting van het actief gestrekt been om dit te voorkomen.

Door deze oefening is goed voor je hamstrings en de heupbuiger, die normaal heel strak is en vaak verantwoordelijk is voor blessures en pijn in de rug.

Workout: 60 seconden elke kant