Deel dit artikel:

Wondermooi parcours op Grinta! Challenge-La Tournay

Le Pays des Collines, één van de mooiste doch minste gekende streken van ons land, vormt zaterdag 8 mei het decor van de 3de editie van de Grinta! Challenge-La Tournay.


De Grinta! Challenge-La Tournay staat garant voor prachtige vergezichten. (foto alain buyck)
De organiserende club ‘Union Audax Tournai’ heeft het voorrecht om afkomstig te zijn uit één van de mooiste streken uit België. Vorig jaar was deze toertocht doorheen deze uitloper van de Vlaamse Ardennen (van Doornik tot Vloesberg/Flobecq) goed voor ruim 3.000 deelnemers.

500m na de start aan Tournai-Expo kom je terecht in de zalige rust van het Henegouwse platteland. Alhoewel plat… van bij het begin krijgt de wielertoerist een glooiend terrein voorgeschoteld. De tweede helling van de dag, de Trou Robin, is al een korte kuitenbijter van 15%.

De aanloop naar het Pays des Collines is adembenemend mooi, met prachtige vergezichten, glooiende landschappen en kronkelende wegen. Ook opvallend is de rust. De parcoursbouwers van Audax Tournai hebben hun best gedaan om grote wegen en centra te vermijden.

De 16 ‘côtes’ en de tussenliggende ‘côtelettes’ – zo worden de heuveltjes zonder naam hier door de wielertoeristen genoemd – laten zich vlot befietsen. Het zijn veelal lange en zachte hellingen. Enkel de Saule Pendu, de Boussée, de Rossignol (Hameau des Papins) en Les Hauts – Beau Site zijn kuitenkijters, maar één voor één prachtige hellingen.

In volle ‘finale’ trekt de Grinta! Challenge nog over de Col du Jubaru (officiële col!) en de Mont St-Aubert, om dan aan te komen aan Tournai Expo. Afspraak op zaterdag 8 mei in Doornik voor de Grinta Challenge-La Tournay. Niet te missen!