Deel dit artikel:

WK tijdrijden belooft spannende duels (en Belgische wereldtitel?)

Het WK wielrennen in Australië begint met een klapstuk, want zondag strijden zowel de mannen als de vrouwen al meteen om de regenboogtrui in het tijdrijden. Titelverdedigers Filippo Ganna en Ellen van Dijk behoren opnieuw tot de topfavorieten voor de wereldtitel, maar er zijn heel wat kapers op de kust, waaronder ene Remco Evenepoel. Op het bochtige parcours in het centrum van Wollongong zal techniek alvast een even belangrijke rol spelen als het geleverde vermogen.

Programma WK tijdrijden

Afstand: 34,2 kilometer

Vrouwen Elite: 1u35-4u30 (Belgische tijd)

Mannen Elite: 5u40-9u00 (Belgische tijd)

Parcours

Zowel de mannen als de vrouwen zullen op de openingsdag van het WK hun individuele tijdrit rijden. Voor de eerste maal in de geschiedenis moeten ze hetzelfde parcours van 34,2 kilometer met 312 hoogtemeters afwerken, bestaande uit twee lussen van ruim 17 kilometer. Stuurmanskunst is een belangrijke troef, want de stadsomloop telt 22 bochten. Al zijn ze over het algemeen relatief breed en zal het snelheidsverlies beperkt blijven. Erg vaak zullen de chronospecialisten hun aerodynamische houding dus niet moeten doorbreken. De 53 meter hoge Mount Ousley Road is de belangrijkste extra hindernis op het parcours. Echt steil wordt het niet, maar zelfs een ‘loper’ kan er te veel aan zijn wanneer het melkzuur brandt in de benen. Nadien gaat het via de kust richting Marine Drive, waar de finish getrokken is naast City Beach (met in de achtergrond de Flagstaff Hill-vuurtoren).

Favorieten bij de mannen

De afwezigen hebben altijd ongelijk, en dat is dit jaar niet anders. Wout van Aert geeft verstek om zich ten volle op de wegrit te kunnen focussen en mist zo een dikke kans op een eerste regenboogtrui in het tijdrijden, zeker gezien de aard van het parcours en de tijdritten die hij eerder dit jaar tegen Ganna en co. betwistte. Al kunnen we uiteraard begrip opbrengen voor zijn beslissing, die grotendeels te wijten is aan de verre verplaatsing en de bijbehorende mentale belasting. Andere grote namen die ontbreken op de startlijst zijn die van ex-wereldkampioenen Tom Dumoulin (vroegtijdig wielerpensioen) en Rohan Dennis (familiale redenen).

Wie komt er dan wel in aanmerking voor de regenboogtrui? In de eerste plaats Filippo Ganna, die gebrand is op een derde opeenvolgende wereldtitel. Al zijn er sinds de Tour wel wat twijfels over zijn staat van paraatheid. Ganna werd er twee keer afgetekend geklopt in zijn discipline en stelde nadien ook zijn langverwachte werelduurrecordpoging uit vanwege vermoeidheid. Het EK liet evenmin het beste verhopen, want daar moest hij de duimen leggen voor de Zwitsers Stefan Bissegger en Stefan Küng. Benieuwd of ze zich in Wollongong opnieuw op het podium kunnen wurmen …

Aan Belgische zijde is het uiteraard uitkijken naar Remco Evenepoel. Rijdt hij in Wollongong opnieuw een tijdrit op Vueltaniveau, dan zal een eerste wereldtitel tegen de klok erg dichtbij komen voor de ‘Aerokogel’. Yves Lampaert is de tweede landgenoot op de startlijst en ook hem achten we allerminst kansloos voor een goede eindnotering sinds zijn gele stunt in de Deense Tourproloog. Een laatste klepper om met argusogen in de gaten te houden, is Tadej Pogacar, die in de GP van Montréal toonde dat hij opnieuw in topvorm is. Kortom: ondanks het forfait van Wout van Aert, belooft het een razend interessante strijd te worden!

Regerend wereldkampioen Filippo Ganna in actie (Foto: Kramon)

Favorieten bij de vrouwen

Het tijdrijden bij de vrouwen is al enkele jaren een waar spektakelstuk met twee protagonisten: Ellen van Dijk en Marlen Reusser. Op het wereldkampioenschap in Brugge vorig jaar trok de Nederlandse aan het langste eind. Maar tijdens de twee jongste EK’s waren de rollen omgekeerd en mocht de Zwitserse juichen. Begin augustus bedroeg het verschil in München amper 5 seconden. Het inspireerde werelduurrecordhoudster Ellen van Dijk tot een sportieve tweet: “Thanks for the nice battle. See you in Wollongong”.

Ons land vaardigt Lotte Kopecky en Julie Van de Velde af. De wereldtitel is allicht te hoog gegrepen, dus een mooie ereplaats lijkt het hoogst haalbare. Dat geldt uiteraard niet voor Annemiek van Vleuten, die in Australië een ‘Grand Slam’ kan realiseren na het unieke drieluik Giro-Tour-Vuelta. De Amerikaanse Kristen Faulkner is eveneens podiumkandidate, want ze won dit jaar de tijdritten in de Ronde van Zwitserland en de Giro Donne. Outsiders als Grace Brown, Leah Thomas, Anna Kiesenhofer en Juliette Labous lijken hoogstens een top 5-plaats te mogen ambiëren.

Zo ging het vorig jaar

Highlights van het WK tijdrijden bij de mannen in 2021, met Filippo Ganna als winnaar.
Highlights van het WK tijdrijden bij de vrouwen in 2021, met Ellen van Dijk als winnares.