Deel dit artikel:

Wielertransfers 2023

Begin augustus voorbij mogen de wielerteams inkomende transfers officieel aankondigen. Wij geven een voorlopig overzicht van de bevestigde bewegingen en wat zoal in de wandelgangen wordt opgevangen.

Soudal-Quick Step

The Wolfpack zal anno 2023 kunnen rekenen van Jan Hirt, Tim Merlier en Casper Pedersen. Met Merlier is er een nieuwe topsprinter; Pedersen neemt een plaatsje in de spurttrein in. Hirt zou dan weer een versterking zijn voor het ploeggedeelte rond Evenepoel. Ook zou de drievoudig beloftenwereldkampioen tijdrijden Mikkel Bjerg naar de ploeg komen. Voor Cavendish is er na zijn revival geen stek meer bij de ploeg voor 2023, net als voor Stybar. Iljo Keisse stopt eind 2022 zijn actieve wielercarrière maar gaat waarschijnlijk aan de slag als ploegleider bij het team waar hij de laatste 13 jaar van zijn loopbaan reed.

Jumbo-Visma

Na het succesvolle jaar 2022 heeft Jumbo-Visma met van Baarle en Kelderman al aardige transfers afgerond. Ook Jan Tratnik, Attila Valter en Tom Gloag komen de ploeg versterken. Grootste aderlating is natuurlijk het stoppen van Tom Dumoulin. Ook Eenkhoorn (Lotto-Dstny) en Teunissen (Intermarché-Wanty-Gobert) zullen gemist worden.

Lotto-Dstny

De Lottoploeg ziet met Philippe Gilbert een topper op pensioen gaan. Ook het vertrek van Tim Wellens (naar UAE Emirates) en Steff Cras (TotalEnergies) zal gevoeld worden. Versterking is evenwel op komst met Eenkhoorn, Guarnieri, Livyns, Paasschens en Van Eetvelt.

Alpecin-Deceuninck

Met een overstap naar WorldTour in het vooruitzicht pakte Alpecin-Deceuninck al uit. Met Groves komt er een sterke sprinter bij en ook Quinten Hermans liet al mooie dingen zien. De klassieke kern is met Soren Kragh Andersen ook versterkt. Het vertrek van sprinter Merlier is voor de ploeg van o.a. MVDP wel een verlies, maar plaveit ook de goeie weg die Philipsen insloeg tijdens de recente Tour.

Intermarché-Wanty-Gobert

Intermarché-Wanty-Gobert ziet met Kristoff (Uno-X) en Pasqualon (Bahrain Victorious) heel wat ervaring vertrekken. Ook Quinten Hermans zal er gemist worden. Met Rui Costa, Dries De Pooter, Rune Herregodts, Madis Mihkels, Laurenz Rex en Mike Teunissen hoopt het bescheiden Waalse team opnieuw te scoren.

Opvallendste transfernieuws

Bij de andere transfernieuwtjes vielen vooral volgende namen op:

  • Bij AG2R is Bob Jungels einde contract
  • Nairo Quintana zou Arkéa-Samsic verlaten voor UAE Emirates
  • Bij Astana gaat Vincenzo Nibali met pensioen
  • Dylan Teuns verlaat Bahrain Victorious voor Israel-Premier Tech
  • Bij BikeExchange-Jayco zou Adam Yates terugkeren
  • Olympisch kampioen Richard Carapaz verlaat INEOS Grenadiers voor EF Education-EasyPost
  • INEOS Grenadiers strikt Thymen Arensman en talent Leo Hayter; Richie Porte stopt er
  • Alejandro Valverde zegt het peloton vaarwel in 2023 na meer dan 20 jaar bij Movistar
  • Thibau Nys maakte al de overstap van Baloise Trek Lions naar Trek-Segafredo om zijn kansen op de weg te beproeven. Hij wordt er fulltime wegprof bij ingang van 2023.
  • Mark Cavendish wordt genoemd als uithangbord van B&B Hotels-KTM dat met het logo van Paris Cycling Club al zeker zou zijn van Tourdeelname volgend jaar.