Deel dit artikel:

Wielertoeristen strijden om regenboogtrui

De UCI lanceert in 2011 een gloednieuwe cycling tour voor wielertoeristen. De winnaars in elke leeftijdsgroep zullen uiteindelijk gekroond worden tot wereldkampioen.


Wielertoeristen kunnen zich in de kwalificatieraces plaatsen voor de UWCT Final. (foto alain buyck)
De UCI World Cycling Tour (UWCT) is een reeks koersen over de hele wereld volgens de regels van de UCI. De UWCT omvat een reeks van maximum 15 kwalificatieraces, die uiteindelijk zal leiden tot de UWCT Final, de voormalige UCI Masters Road World Championships. De top 10% van elke leeftijdsgroep in de kwalificatiekoersen is automatisch geselecteerd voor de UWCT Final en zal strijden om de felbegeerde UCI regenboogtrui.

Voor de oprichting van de UWCT Corporation gaat de UCI een partnership aan met het Belgische sportsmarketingbureau Golazo Sports, dat de algemene organisatie, coördinatie en marketing van de UWCT kwalificatieraces op zich zal nemen.

Andrea Marcellini Mendonça, Cycling for All, Masters en Sustainable Development Coordinator bij de UCI, verklaart het belang van dit criterium voor amateurs: “Als we het wielrennen als een piramide bekijken, zien we dat het profwielrennen helemaal bovenaan staat en slechts een klein deel bezet. Alles wat daaronder komt, is de amateursectie van deze sport en het gaat hierbij om een indrukwekkend aantal renners. Deze enthousiastelingen maken allemaal deel uit van de UCI-familie en de tijd is aangebroken dat ze voor een wereldtitel kunnen koersen.”

Een ander doel van dit nieuwe initiatief is bijdragen aan de internationale promotie van de Cycling for All-events van de UCI. Alle races op de UWCT-kalender moeten voldoen aan strikte organisatorische en sportieve criteria en een zekere toeristische waarde hebben.

COMPETITIE & TOERISME

Christophe Impens, Managing Director van Golazo Sports, benadrukt dat de UWCT het steeds toenemende aantal mensen dat wereldwijd betrokken raakt bij de wielersport tegemoet komt: “Het doel van zowel de UCI als de UWCT Corporation is om hoogstaande massafietsevenementen over de hele wereld te verwelkomen. Deelnemers aan de UWCT kunnen de mooiste streken ter wereld ontdekken en tegelijk meestrijden in een fantastische competitie die toegankelijk is voor iedereen. Deze combinatie van competitie en toerisme zal het langetermijnsucces van de UWCT verzekeren.”

Met het oog op de kwalificatieraces van de UWCT buigt de UCI zich momenteel over aanvragen van regio’s die een hoogstaand fietsevenement met deelnemers van over de hele wereld willen organiseren.