Deel dit artikel:

Wielerjaaroverzicht 2023: Wout van Aert

Dit weekend duikt Wout van Aert opnieuw het veld in voor een korte, maar krachtige crosscampagne die volledig in functie staat van het voorjaar. Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Dries Devenyns vertellen in ons jaaroverzicht dat ze rotsvast geloven in een grote klassieke zege van 'WVA' in 2024.

Van Avermaet: “Ik heb jarenlang ongeveer hetzelfde meegemaakt als Wout van Aert nu: heel regelmatig presteren en best wel wat mooie koersen winnen, maar toch altijd de vraag krijgen wanneer je nu eindelijk eens de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix gaat winnen. Dat is natuurlijk normaal als je op topniveau acteert, maar koersen als de E3 of Gent-Wevelgem zijn ook niet te versmaden.”

Vanmarcke: “Eentje daarvan heeft hij in een rechtstreeks duel gewonnen tegen Van der Poel en Pogacar, de andere zege heeft hij weggegeven aan zijn ploegmaat Laporte, hoewel Van Aert duidelijk de sterkere van de twee was. Ik had mijn twijfels bij die geste. Als je al twee keer Parijs-Roubaix en een keer de Ronde van Vlaanderen op je palmares hebt staan, zou ik dat beter kunnen begrijpen. Maar puur op het vlak van kasseikoersen is Gent-Wevelgem de grootste wedstrijd die hij al gewonnen heeft. En die geeft hij dan weg … Het was natuurlijk een gul gebaar, maar anderzijds geef je zo ook een signaal dat enkel de twee kasseimonumenten van tel zijn, waardoor daar nog meer druk op komt te staan. En als het dan niet lukt, krijg je het natuurlijk te horen … Ik denk dat Wout drie dagen later al spijt had van zijn cadeau toen Laporte ook Dwars door Vlaanderen won (lacht).”

Van Avermaet: “Dat is van buitenaf natuurlijk moeilijk te zeggen, want we kennen de interne relaties en onderlinge verhoudingen niet. Maar laten we het zo zeggen: een koers van dat niveau weggeven, waarvan er per jaar maar een stuk of vijf zijn: ik wou dat ik het ooit had kunnen meemaken (lacht).”

Vanmarcke: “Hij was telkens zo dicht bij een grote overwinning, maar dat kleine percentje extra om het af te maken leek net te ontbreken. Net als Van der Poel is het een echte winnaar, dus ik ben benieuwd of hij er – samen met zijn nieuwe coach Mathieu Heijboer – lessen uit zal trekken en misschien andere accenten zal leggen om die absolute piekconditie op de juiste momenten te pakken te krijgen.”

Van Avermaet: “Het idee bestaat dat hij dit jaar niet genoeg gewonnen heeft, maar laten we wel wezen: Van Aert presteert toch echt wel enorm sterk. Het verschil tussen net niet en net wel is bij hem zodanig klein dat ik denk dat hij niet al te veel moet veranderen aan zijn trainingsprogramma. Hij is totaal niet verkeerd bezig, integendeel. Vroeg of laat vallen de puzzelstukjes in elkaar in die grote eendagskoersen, daar ben ik rotsvast van overtuigd. Al moet het natuurlijk wel eens prijs zijn, want de kansen zullen zich niet blijven aandienen. Makkelijker gezegd dan gedaan, weet ik uit ervaring …”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle.