Deel dit artikel:

Wielerjaaroverzicht 2023: Remco Evenepoel

2022 was legendarisch, 2023 moest niet al te veel onderdoen. Wordt 2024 wederom een grand cru voor Remco Evenepoel? Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Dries Devenyns zien weinig redenen om hieraan te twijfelen en geloven rotsvast in een mooie eerste Tour.

Devenyns: “Remco Evenepoel heeft alweer een geweldig jaar achter de rug. Hij is in alle opzichten een buitengewoon renner. Als ik hem in een notendop moet omschrijven, zou ik zeggen: sterk, sterker, sterkst. Hij kan zo ongelooflijk veel snelheid creëren …”

Van Avermaet: “Dat heb ik voor het eerst aan den lijve ondervonden toen ik samen met hem op pad was tijdens de Hammer Series in Nederlands-Limburg in 2019. Bij hem moet je oppassen dat je jezelf niet naar de filistijnen rijdt als je een keer op kop komt. Op het vlakke, welteverstaan. Dat heb je bij geen enkele andere renner.”

Vanmarcke: “Dat hij die tweede tijdrit in de Giro alsnog wint met corona onder de leden: het toont aan dat hij niet alleen een enorm fysiek talent heeft, maar ook mentaal ijzersterk is en dat hij een geweldige winnaarsmentaliteit heeft. Persoonlijk vind ik dat hij fysiek gezien eerder een renner is voor eendagswedstrijden en rittenkoersen van een week, maar door zijn immense talent kan hij ook grote rondes aan, zoals hij vorig jaar heeft bewezen in de Vuelta. Het is niet zozeer een ranke klimmer, maar vooral een stevig blokje met fenomenale hardrijderscapaciteiten.”

Van Avermaet: “Ik vind hem ook indrukwekkender in het eendagswerk, maar nu spreken we uiteraard in superlatieven. Hij heeft de Vuelta gewonnen, dus we kunnen niet stellen dat hij geen goede ronderenner is, maar de soevereine manier waarop hij naar de zege soleerde in Luik-Bastenaken-Luik was uit-zon-der-lijk sterk. Vooraleer Remco er was, kon niemand dat. En hij doet dat nu twee jaar op rij!”

Vanmarcke: “Ook hoe hij zich in de Vuelta meteen herpakte na die inzinking spreekt tot de verbeelding. Ik snap overigens niet dat er zoveel te doen was over die offday. Iedereen maakt dat toch ooit eens mee? Zeker als je intrinsiek misschien eerder een klassieke coureur bent …”

Van Avermaet: “Als ronderenner kan je eens een mindere dag hebben, maar toch geen barslechte zoals Remco toen? Al haalde hij daags nadien al meteen weer een enorm hoog niveau. Wat ik eigenlijk het indrukwekkendst vond, is niet de wederopstanding zelf, maar het feit dat er vervolgens geen verval op zat. Hij is nog bijna elke dag in de aanval getrokken. Hij kreeg natuurlijk wat meer vrijheid van Jumbo-Visma, maar toch …”

Devenyns: “Ik zou uit de Vuelta toch niet meteen conclusies trekken over zijn capaciteiten als ronderenner. Vergeet niet dat hij vlak voordien nog wereldkampioen tijdrijden is geworden. De atypische timing van dat Super-WK in Glasgow was in zekere zin een spelbreker voor een perfecte voorbereiding op een drieweekse rittenkoers. Door omstandigheden heeft hij zijn klassementsambities dit jaar niet kunnen waarmaken in de grote rondes, maar desondanks vind ik het terecht dat hij in 2024 naar de Tour gaat als uitdager. Daar hoeft wat mij betreft geen voorbehoud bij.”

Van Avermaet: “Het is natuurlijk typisch Vlaams om een kampioen als Remco voortdurend in vraag te stellen. Wij discussiëren over alles. Opgroeien in een koersregio bij uitstek heeft niet alleen voor-, maar ook nadelen, want als renner word je al snel een publiek figuur. In functie van de Tour lijkt het me toch raadzaam om wat minder hooi op de vork te nemen en frisser aan de start te staan.”

Vanmarcke: “Het is wel zo dat Remco niet alleen een renner is, maar ook een ‘bedrijf’. Met alle randzaken, zijactiviteiten en commerciële verplichtingen van dien. Dat is bagage die op moeilijke momenten in koers kan beginnen doorwegen.”

Devenyns: “Laten we bovenal toch voldoende beseffen wat hij het afgelopen jaar weer gerealiseerd heeft: UAE Tour, Luik-Bastenaken-Luik, Clásica San Sebastián, twee ritten in de Giro, drie ritten en de bergtrui in de Vuelta, Belgisch kampioen, wereldkampioen tijdrijden …”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle.

Gerelateerde artikels