Deel dit artikel:

Wie volgt Wout op in Middelkerke?

Een koninklijke massaspurt, een sprint van een uitgedund elitegroepje of wie weet zelfs een eclatante solo? Het kan verschillende kanten uit zondag op het BK in Middelkerke. Wout van Aert was gebrand op een nieuwe driekleur, maar moest forfait geven met knielast. Welke andere snelle mannen en flandrientypes maken aanspraak op de nationale titel?

Het parcours

Zo plat als een pannenkoek, biljartvlak, een kermiskoers …: noem het zoals je wil, maar hoogtemeters zijn er hoe dan ook amper te bespeuren in het BK-parcours dit jaar. Al betekent dat uiteraard niet dat het per definitie een saaie wedstrijd wordt. Denk bijvoorbeeld aan het even vlakke BK van 2017 in Antwerpen, waar Oliver Naesen het haalde na een razend spannende strijd met onder meer Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven. Bovendien kan de wind een cruciale rol spelen, want na een aanloopronde door Gistel staat er een dubbele passage in de Moeren op het programma. Scheurt het peloton daar in stukken, dan krijgen we zonder twijfel spektakel van de bovenste plank te zien. Nadien volgen nog zes plaatselijke ronden van 13,7 kilometer in Middelkerke, zodat de renners afklokken op dik 209 kilometer. Een beklijvende sprint, voorafgegaan door waaiers en een tactisch steekspel: ziedaar het gedroomde scenario.

De favorieten

Tot gisteren met stip bovenaan het favorietenlijstje, zoals in quasi alle eendagskoersen waar hij de voorbije drie jaar aan de start verschijnt: titelverdediger Wout van Aert. Op hoogtestage in de Franse Alpen bezeerde hij helaas zijn knie. Het hogere doel is uiteraard de groene trui in de Ronde van Frankrijk, en dus gaf Van Aert wijselijk forfait voor het BK. Teamgenoten Tiesj Benoot, Nathan Van Hooydonck en Tosh Van der Sande mogen dus hun eigen kans gaan om de nationale titel aan boord te houden.

Zijn er kapers op de kust in Middelkerke? Jazeker! Mocht het uitdraaien op een massaspurt, dan is het onder meer uitkijken naar Alpecin-Fenix-tandem Tim Merlier en Jasper Philipsen. Philipsen is het speerpunt in de Tour, terwijl Merlier volgend jaar andere oorden opzoekt. Weerspiegelt zich dat ook in de sprinthiërarchie voor het BK? Of mogen ze beiden voluit hun kans gaan? De ploeg verschijnt alleszins met voldoende renners aan de start om indien nodig twee lead-outs op poten te zetten, dus dat vormt geen bezwaar. Al zijn twee hanen op één stok er meestal eentje te veel …

Bij Lotto Soudal leggen ze hun boontjes te week op Arnaud De Lie. De 20-jarige Waal ontpopte zich de voorbije maanden tot dé revelatie van 2022 en heeft al zes zeges op zak. In de Baloise Belgium Tour werd echter duidelijk dat hij nog wat ervaring mist op het vlak van positionering. Aan zijn sterke ploeg – Victor Campenaerts, Thomas De Gendt, Brent Van Moer, Florian Vermeersch, Tim Wellens, Jasper De Buyst … – om de boel te controleren en hun jonge kopman in een kansrijke positie af te zetten in de laatste honderden meters. Als de beer los is, zit een eerste Belgische titel er zeker in. Andere namen om in het oog te houden als het BK uitdraait op een sprint zijn Timothy Dupont, Jordi Meeus, Amaury Capiot en Thibau Nys.

Er zijn ook een heel aantal ploegen die minder gebaat zijn bij een massaspurt en die er dus goed aan doen om de gelederen maximaal uit te dunnen op weg naar de finish. Denk bijvoorbeeld aan Quick-Step Alpha Vinyl, dat met onder meer Remco Evenepoel en Yves Lampaert interessante kandidaat-vluchters in huis heeft. Hetzelfde geldt voor ploeg-in-vorm Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, dat het naast de snelle benen van Gerben Thijssen toch vooral van de aanval en een beperktere groepssprint moet hebben. Idem dito voor Trek-Segafredo (Stuyven, Theuns) en AG2R Citroën Team (Van Avermaet, Naesen, Dewulf). Kortom: alles en iedereen is aanwezig om er een boeiende koers van te maken!

Het programma

  • Datum: zondag 26 juni
  • Afstand: 208,7 kilometer (inclusief zes lokale lussen van 13,7 kilometer)
  • Start: 12u15 op het Marktplein in Middelkerke
  • Finish: omstreeks 17u10 op de Koninginnelaan in Middelkerke
  • Vanaf 14u30 live op één

Zo was het vorig jaar

Herbekijk de finale van het BK in 2021, met Wout van Aert als winnaar.

Gerelateerde artikels