Deel dit artikel:

Wie is Maxim Van Gils?

De kersverse eindwinnaar van de Saudi Tour… dat hebben we allemaal begrepen. Maar wat schuilt er nog meer in de 22-jarige renner van Lotto-Soudal die met winst in de Saoedische koninginnenrit zijn eerste profzege boekte afgelopen vrijdag?

Maxim Van Gils werd geboren op 25 november 1999. Met zijn 174 cm legt hij 63 kg lichaamsgewicht in de schaal. De 22-jarige van Gils is afkomstig uit Wuustwezel en is prof sinds 2021. Voor Lotto-Soudal reed hij vorig jaar o.a. de Ronde van Zwitserland en de Vuelta. Hij heeft een veldrijdersverleden en wordt voornamelijk geprezen op zijn klimmerscapaciteiten. Zijn etappezege in de Saudi Tour op 4 februari 2022 was zijn eerste profzege en leverde hem meteen ook de eindzege op.

Lotto-Soudal – bij monde van ploegleider Marc Wauters – denkt dat er bij Van Gils perspectieven zijn voor grote rondes. De 22-jarige heeft volgens de ploegleiding punch in de benen en kan het dus in een klein groepje ook afmaken. Naast de rittenkoersen wordt ook gekeken naar zijn mogelijkheden voor het lastigere eendagswerk. Wauters stipt ook aan dat Van Gils veerkrachtig is. Enkele valpartijen als belofte weerhielden de renner er niet van om tweemaal tweede te eindigen in ritten van de Giro della Valle d’Aosta Mont Blanc (zware rittenkoers voor beloften). Maxim Van Gils bleek verder ook niet te beroerd om zijn handen uit de mouwen steken voor zijn ploegmakkers. Zo droeg hij zijn steentje bij aan de sprintvoorbereiding van Caleb Ewan, die de openingsrit van de Saudi Tour won.

foto Facepeeters