Deel dit artikel:

Wetteren ‘Dorp van de Ronde 2009’

De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen hebben Wetteren aangewezen als 'Dorp van de Ronde 2009'. De keuze voor de Oost-Vlaamse gemeente stoelt op de figuur Achiel Buysse, de rijke Ronde-traditie als gewezen aankomstplaats en het enthousiasme van de Werkgroep 'Wetteren Dorp van de Ronde'.






Na de doortocht door Wetteren trekt de karavaan richting Vlaamse Ardennen. (foto belga)
De beslissing om Wetteren uit te kiezen als ‘Dorp van de Ronde 2009’ houdt in dat het parcours van Vlaanderens Mooiste er op zondag 5 april opnieuw enigszins anders zal uitzien. Vooral dan in de aanloop, vanuit startplaats Brugge, naar Wetteren.

De finale zal de klassieke scherprechters bevatten: de kasseien en de hellingen van de Vlaamse Ardennen, rondom Oudenaarde, vooraleer koers te zetten naar Geraardsbergen en aankomstplaats Ninove.

ACHIEL BUYSSE

De sterke troeven om Wetteren tot Dorp van de Ronde te verheffen liggen voor het rapen.

Er is Achiel Buysse die als eerste drie keer de Ronde op zijn palmares mocht schrijven (1940, 1941 en 1943). De eerste twee overwinningen behaalde hij zelfs op een boogscheut van het ouderlijke café-restaurant dat in het centrum van de Scheldegemeente was gelegen. Zijn derde overwinning lukte hij op de piste in Gent. Achiel Buysse werd geboren in 1918 en overleed in 1984.

Wetteren was 31 keer de aankomstplaats van Vlaanderens Mooiste. Van 1928 tot en met 1961, enkel onderbroken door de oorlogsedities 1942-43-44, toen de organisatie noodgedwongen voor de Gentse piste koos. Op het palmares van Wetteren staan onder meer ook de drie opeenvolgende zeges van de Italiaan Fiorenzi Magni (’49, ’50, ’51). 

10e DORP VAN DE RONDE







In 2008 was het West-Vlaamse Bellegem ‘Dorp van de Ronde’. (foto belga)
Het project ‘Dorp van de Ronde’ werd opgestart in 2000 en is volgend jaar aan de tiende editie toe. In de pare jaren wordt de titel toegekend aan een West-Vlaamse gemeente, in de onpare jaren wordt gekozen voor een Oost-Vlaams dorp. Ingelmunster, Kluisbergen, Tielt, Eeklo, Lichtervelde, Brakel, Ichtegem, Gavere en Bellegem passeerden de revue.

Het ‘Dorp van de Ronde’ werd in het leven geroepen om een forum te bieden aan de vele spontane feestelijke activiteiten die elk jaar opnieuw en overal langs het parcours van de Ronde worden in het leven geroepen. Het initiatief kende een groeiend succes. Meerdere gemeenten dienen elk jaar spontaan hun kandidatuur in om een van de komende jaren met de titel ‘Dorp van de Ronde’ te mogen uitpakken.

Aan de verkiezing gaat geen wedstrijd of competitie vooraf. De organisatoren van Vlaanderens Mooiste peilen naar een bijzondere Ronde-link en naar het engagement van de betrokken gemeente om met de ganse gemeenschap activiteiten op te zetten in het kader van de Ronde en het gekozen thema als uitgangspunt.

De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen geven de activiteiten van het ‘Dorp van de Ronde’ een bijzondere plaats in de communicatie die ze voeren ter gelegenheid van hun wielerklassieker.