Deel dit artikel:

Welk criterium heeft welke renners?

Na de Ronde van Frankrijk is het natuurlijk tijd voor het ene na het andere na-Tourcriterium. Wij lijsten kort even op welk Belgisch criterium welke (Tour)renners op de startlijst heeft staan. Ook de talrijke Nederlandse na-Tourevents lijsten we op.

UPDATE

In Aalst zullen de gele en de witte trui helaas niet aanwezig zijn. Pogacar zei al eerder af terwijl Vingegaard op dat moment een afspraak heeft bij de Deense koningin. Het eerste criterium na de Tour kon wel de aanwezigheid van Geraint Thomas bevestigen. Zondagnacht kon Aalst ook nog dubbele ritwinnaar Jasper Philipsen strikken. Daarmee staan alle Tourbelgen er aan de start.

Aalst op maandag

Daags na de Tour hoopt Aalst uit te pakken met de aanwezigheid van Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar. Met beiden zou er een voorcontract zijn. Verder tekenen ook al 7 tourbelgen present: Yves Lampaert, Frederik Frison, Brent Van Moer, Florian Vermeersch, Amaury Capiot, Edward Planckaert en Guillaume Van Keirsbulck staan aan de start.

Roeselare op dinsdag

Het Roeselaarse criterium op 26 juli pakt uit met groene trui Wout van Aert en ritwinnaars Tom Pidcock en Yves Lampaert. WVA krijgt tijdens het criterium ook steun van ploegmaat Benoot. Verder komen ook Stan Dewulf, Guillaume Van Keirsbulck en Edward Planckaert hun tourbenen verzilveren.

Herentals op donderdag

In zijn geboortestad Herentals topt natuurlijk Wout van Aert de affiche van Herentals Fietst & Feest. Hij krijgt er concurrentie van o.a. de snelle Tim Merlier en locals Van Gestel, Leysen en Van Kessel.

Putte op zondag

Een week na de Tour staan in Putte ritwinnaar Jasper Philipsen en tourdebutant Kobe Goossens aan de start van het criterium.

Dames in Antwerpen (Wilrijk) op 8 augustus

Met het Dernycriterium van Wilrijk op 8 augustus hebben ook de dames hun criterium. Het Antwerpse criterium heeft met Marianne Vos, Lotte Kopecky, Chantal van den Broek-Blaak, Sanne Cant, Kim de Baat en Shari Bossuyt alvast heel wat kleppers weten vast te leggen. Het deelnemersveld van 12 bestaat voor de rest uit Kelly Druyts, Fien Van Eynde, Jesse Vandenbulcke, Ellen Van Loy en Gaia Tortolina. De twaalfde deelneemster wordt een nog aan te duiden ploegmate van Kopecky.

Wat doen ze in Nederland?

Bij onze noorderburen hebben ze zo waar een nog uitgebreidere keuze. U kunt er komende week wel elke dag terecht op een criterium. Heel veel van hen pronken met Mathieu van der Poel op de affiche, al is het afwachten of die effectief overal aanwezig is na zijn vervroegde exit uit de Tour.
Op maandag start de natourmania in alle geval in Boxmeer (sprinterfestival met o.a. Jakobsen en Groenewegen). De dag erna is bijna datzelfde deelnemersveld aanwezig op de Profronde van Surhuisterveen. Op woensdag is er dan de Acht van Chaam (met Jakobsen maar ook Lucinda Brand wordt daar aangekondigd). De donderdag is er de Profronde Westland in Wateringen waar Mollema en opnieuw Jakobsen de deelnemerslijst aanvoeren. In Heerlen wordt op vrijdag gekoerst met een deelnemersveld van voornamelijk Nederlanders. Op zaterdag is er dan de Mijl van Mares (in Maarheeze) voor de week besloten wordt met de Gouden Pijl in Emmen. Daar kunnen Jakobsen en Groenewegen zich opnieuw meten, maar ook Terpstra staat er aan de start. Op maandag 1 augustus pakt de Draai van de Kaai (Roosendaal) nog uit met WVA, maar ook Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk staan op de affiche. Op dinsdag volgt dan nog Steenwijk; Oostvoorne op donderdag en Moerdijk op zondag.
Verderop in augustus kunt u in Nederland nog terecht in Etten-Leur op 14 augustus (WVA en Tom Dumoulin), Naaldwijk (16 augustus) en Almelo (26 augustus