Deel dit artikel:

Wel wind, geen regen op de Decathlon Classic

Net als vorig jaar sloegen een duizendtal fietsers de slechte weersvoorspellingen in de wind en zakten ze af naar Roeselare voor deze derde editie van de Decathlon Classic (tot vorig jaar de Helletocht).


De Decathlon Classic mocht een duizendtal fietsers verwelkomen. (foto Alain Buyck)


Het einde van het echte fietsseizoen nadert, dus dat betekent dat ook deze editie van de Bank van De Post Cycling Tour op zijn laatste benen loopt. Dit was al de voorlaatste etappe. Wie de afsluitende rit niet wil missen, moet volgende week op 4 september afzakken naar Turnhout voor de Würth Classic.

Wie het weerbericht wat gevolgd had, was voorbereid op apocalyptische weersomstandigheden, maar daarvan was in West-Vlaanderen geen sprake. ’s Ochtends was de zon volop van de partij, en ook later op de dag bleef ze geregeld door het wolkendek priemen. De regen bleef veilig opgeborgen en dat was maar goed ook, want de Kemmelberg en natte kasseien zijn geen ideale combinatie voor een racefiets.

Die Kemmelberg en andere hellingen uit het Heuvelland, die we kennen uit Gent-Wevelgem, waren gereserveerd voor de moedigen die de langste afstand reden. De anderen reden van Roeselare tot Wijtschate en keerden dan terug via de bevoorrading aan de vestiging van Decathlon in Kortrijk tot aan de startplaats. Families en kinderen konden kiezen voor een kortere versie van 25km.

Het bleef dan wel droog, maar de flandriens konden zich toch verkneukelen aan een pittige wind. Guido Vanderhaeghe (58, Poperinge) en Virginie Meulenaere (27, Poperinge) hadden gekozen voor de gulden middenweg  met de 123km, maar hadden ook gemerkt dat het laatste stuk van Kortrijk naar Roeselare “serieus lastig” was. “De wind had daar vrij spel, maar wij beten op onze tanden. Wij rijden iedere zaterdag mee met een toerrit, en konden dan ook de vergelijking maken: de bevoorrading en organisatie zijn wel degelijk in orde!”

Ook Peter Claes (45, Antwerpen) vond het “prachtig!”. Hij had gekozen voor de 89km en moest op een bepaald moment zijn adem inhouden: “Een onvoorzichtige automobilist heeft maar op het nippertje de dame gemist die voor mij aan het fietsen was. Dat was wel even schrikken. Voor de rest was dit weer een fantastische fietsdag. Ik rijd trouwens bijna al de ritten van de Bank van De Post Cycling Tour mee, dus ook volgende week zul je mij zien in Turnhout.”

Sander D’hondt (24, Oostkamp) vond het een “lastige” 123km. Hij was dan ook terug te vinden aan de Partena massagestand. “Er was echt veel wind. Toen ik de laatste 40km in een groep zat, ging het beter. Nu laat ik hier even mijn spieren ontspannen. Ik heb nog nooit een massage gekregen, en eerlijk gezegd, het maakt zelfs niet uit wie mij masseert. Het zal sowieso deugd doen.”