Deel dit artikel:

Watt gebeurde er in La Doyenne?

De moeder van alle klassiekers was ook dit jaar goed voor een aankomst met een select groepje van vijf topfavorieten. Alaphilippe reed de koers voor de tweede keer op rij in zijn regenboogtrui, maar kwam opnieuw net te kort. Pogačar miste de Waalse Pijl, maar haalde zondag zijn gram door zijn eerste Monument te winnen.

In een wedstrijd die vooral in de (pre-)finale gecontroleerd werd door Ineos Grenadiers, was geen van hen bij de pinken toen Michael Woods doortrok op de Roche-aux-Faucons. De Canadees verorberde de klim van 1,3 km aan 11% in een sneltempo van 3 minuten en 11 seconden. Hij trapte een gemiddeld vermogen van 492 watt met uitschieters tot wel 859 watt. De KOM was echter niet voor hem, die staat nog steeds op naam van Tadej Pogačar. De Sloveen was vorig jaar de snelste, eveneens tijdens Luik-Bastenaken-Luik. Van ‘Pogi’ hebben we helaas geen wattages gevonden op Strava.

Beginnersfoutje van Valverde

En daar zaten ze dan met vijf. Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar, Michael Woods, David Gaudu en indrukwekkend genoeg ook de jarige Alejandro Valverde. De 41-jarige Murciaan was ongetwijfeld meer dan blij om mee te kunnen met de wereldtop op zijn gezegende leeftijd. We hoorden het iedereen denken: “Dit is je kans Alejandro, voor je vijfde Luik-Bastenaken-Luik.” Maar wat gebeurde er? Hij liet zich ringeloren en moest van de kop af sprinten. Onbegonnen werk. Hij zette dan ook nog eens van ontzettend ver aan wat de zaak alleen maar bemoeilijkte. Neen, Valverde pakte niet zelf zijn cadeautje uit, hij gaf het aan Pogačar en Alaphilippe. Julian leek het te halen, maar net voor de meet snelde een 22-jarige Sloveen hem nog voorbij. Wonderboy ‘Pogi’ heeft zo na de Tour de France ook een Monument beet, en nog niet het minste ook. Straf.

Het podium werd vervolledigd door David Gaudu. De kleine Fransman rekende zoals de rest op zijn sprint, maar naar eigen zeggen verhinderde een kramp hem van meer in de laatste rechte lijn. Hij liet na de wedstrijd optekenen dat hij La Doyenne de mooiste klassieker vindt en hoopt de volgende keer te winnen. Vorig jaar werd hij zesde, nu derde. Als hij het rijtje afmaakt, zou het volgend jaar dus raak moeten zijn.

Bekijk hier nog eens de samenvatting van Luik-Bastenaken-Luik:

Benieuwd hoe de vrouwen hun topklassieker hebben beleefd? Winnares Demi Vollering reed aan een gewogen gemiddeld vermogen 228 watt, goed voor een gemiddelde snelheid van 35,7 kilometer over de 140 kilometer tussen Bastenaken en Luik. Daarbij verzamelde ze 3 QOM’s. Ze reed de Roche-aux-Faucons op aan 16,9 km/u tegen 362 watt. In de sprint perste ze er nog 851 watt uit. Bekijk haar koers hier op Strava.