Deel dit artikel:

Wat schaft de Driedaagse?

Dat de Driedaagse De Panne-Koksijde vertrekt en aankomt op zeeniveau wil niet zeggen dat er onderweg niets te klimmen valt. Bekijk alle kuitenbijters en test ze zelf uit!


De Kemmelberg is er na drie jaar afwezigheid terug bij in de Driedaagse. (foto belga)
De eerste etappe op dinsdag gaat van Middelkerke naar Zottegem over een afstand van 199km. Na een rit in lijn van 110km worden nog twee plaatselijke rondes van 44,5km aangedaan.

Na 89km ligt de eerste hindernis te wachten in Oudenaarde: de Edelareberg. Op weg naar de eerste plaatselijke ronde gaat het vervolgens in Brakel over de Leberg en de Berendries.

Op de plaatselijke omloop komen de Leberg en de Berendries nogmaals terug, net als de Valkenberg en de Eikenmolen. Deze vier hellingen zijn eveneens opgenomen in het parcours van de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen zaterdag én in de finale van de RVV zondag.

Ook de Stuivenberg wordt overigens nog beklommen in de plaatselijke ronde. Geen helling maar daarom niet minder lastig: de kasseien van de Haaghoek die in totaal driemaal genomen moeten worden.

DAAR IS DE KEMMELBERG WEER

In de tweede rit gaat het van Zottegem terug zeewaarts richting Oostduinkerke. Na een aanloop van 179km worden er aan de kust nog drie plaatselijke rondes van een dikke 13km gereden.

Al vroeg moet de karavaan over de Kanarieberg en de Tiegemberg. Daarna is het wachten tot net voorbij halfweg koers in Heuvelland de Monteberg en de Kemmelberg opduiken. De Kemmel, die in het verleden voor tal van spectaculaire valpartijen zorgde, is na drie jaar afwezigheid weer opgenomen in het parcours.

Net zoals in Gent-Wevelgem heeft de organisatie voor een andere (lees: minder gevaarlijke) afdaling van de Kemmelberg gekozen dan de kasseistrook van vroeger. In plaats van rechtdoor gaat het na de top linksaf om via de Klokhofweg en de Kleine Kemmelberg terug op de Kemmelbergweg uit te komen.

AFSLUITEND TWEELUIK

De Driedaagse wordt donderdag afgesloten met een tweeluik. In de voormiddag wacht er een vlakke rit over 112km met start en aankomst in De Panne. Na de middag wordt de tijdritfiets van stal gehaald voor een tocht van 14,75km.