Deel dit artikel:

Wat is jouw wielermoment van 2021?

Het koersjaar 2021 kende misschien wat verschuivingen omwille van de pandemische situatie, toch werd het een volwaardig grandcrujaar. Maar wat was nu hét wielermoment van dit seizoen? Welke prestatie maakte het meeste indruk? We selecteerden acht momenten om uit te kiezen. Stemmen kan in de poll!

1. Strade Bianche: MVDP wint met overmacht

Al vroeg in het seizoen kregen we te zien wat voor spektakel het wielerjaar 2021 zou brengen. In de Strade Bianche zagen we in de finale ongelofelijke namen in de leidersgroep: Pogacar, Alaphilippe, Van Aert, Van der Poel, Bernal en Pidcock, aangevuld met een sterke Gogl en Simmons. Twee toppers in het rondewerk die strijden tegen de besten in de kassei- en klimklassiekers – de kijker wreef zich de ogen uit om zich ervan te vergewissen dat hij het juist zag. Na een prik van Alaphilippe was het op de steile Le Tolfe uiteindelijk Mathieu van der Poel die de finale schifting maakte. Op de steile Via Santa Caterina in Siena plaatste hij een monsterlijke versnelling waarmee hij Alaphilippe en Bernal ter plaatse liet. Als je die onweerstaanbare demarrage ziet, is het bijna niet te geloven dat hij in de Ronde en Roubaix de sprint verloor van Asgreen en Colbrelli.

2. Tirreno-Adriatico: Grote Vier verdelen de buit

We kunnen ons niet herinneren dat we ooit zo hebben genoten van een kleine ronde als van de Tirreno-Adriatico van 2021. Wout van Aert gaf ons al een voorproefje van zijn stunt in de Tour door niet alleen een sprint en tijdrit te winnen maar ook met de besten naar boven te rijden. Alleen Pogacar bleek bergop buitenaards en won de Koers van de Twee Zeeën. Alaphilippe en Van der Poel wonnen elk ook hun spurt, maar de Nederlander tekende in de vijfde, uitgeregende etappe nog voor een fenomenaal exploot, waarbij hij nog een ontketende Pogacar kon voorblijven. Wat een koersweek was dat!

3. Tour de France, rit naar Le Grand Bornand: machtsgreep van Pogacar

Zo jong en al zo dominant. Al in de eerste bergrit greep Tadej Pogacar op onweerstaanbare wijze de macht. Eerst liet hij zijn ploeg werken, dan demarreerde hij een eerste keer om alleen Carapaz nog mee te hebben, maar na een volgende aanval moest ook die eraan geloven. Uiteindelijk raapte Pogacar nog alle renners uit de vroege vlucht op, met uitzondering van ritwinnaar Dylan Teuns. Geen ritzege voor de Sloveen, dus, maar na dit exploot wist de rest meteen dat het geel niet voor dit jaar zou zijn.

4. Tour de France, rit naar Malaucène: Van Aert verbaast vriend en vijand

De gele trui zat er voor Van Aert net niet in – Pogacar ontnam hem die droom in de etappe naar Le Grand Bornand – maar drie etappezeges kwamen er wel. Zonder twijfel de mooiste was die met aankomst in Malaucène. Via een tegenaanval raakte hij in de vluchtgroep van Alaphilippe, waar hij pas aan de voet van de eerste beklimming van de Mont Ventoux aansloot. Bij het ronden van de top schoot nog zeven man over, maar al vroeg in de tweede beklimming van de Reus van de Provence werd het groepje verder uitgedund. Kenny Elissonde leek de sterkste van het trio van Trek-Segafredo en reed weg, met Alaphilippe, Mollema en Van Aert in de achtervolging. De fusee van Wout moest dan nog worden aangestoken en die zorgde voor een stevige knal waarop de anderen geen antwoord meer hadden. Met een comfortabele voorsprong kon hij aan de ultieme afdaling beginnen. Ook klimmen behoort tot het repertoire van de artiest genaamd Wout van Aert.

5. Tour de France van Cav: groen en vier sprintzeges

“Sprookjes bestaan niet”, zei de kersverse aanwinst van Deceuninck – Quick-Step op de teampresentatie in januari. Na vier kwakkeljaren hoopte Cavendish opnieuw enkele koersen te winnen, maar dat het zo’n vaart zou lopen, had hij zelfs in zijn stoutste dromen niet verwacht. Vier ritzeges en de groene trui in de Tour de France, en dat nadat hij pas op het laatste moment werd opgeroepen voor de Tour. Het mooist waren nog de emoties van Cav en zijn ploegmaats na de streep. Dat hij het zegerecord van 34 Tourritten nu deelt met Eddy Merckx, is eigenlijk maar bijzaak in een veel mooier verhaal.

6. Wegrit Olympische Spelen: Carapaz goud, Van Aert wint zilver

Noch het Japanse weer, noch de steile klim konden een weerbarstige Wout van Aert uit de kop van de koers houden. Dat iedereen op zijn wiel reed nadat de uiteindelijke winnaar Richard Carapaz wegsprong, getuigt van zijn klasse en het respect dat hij geniet binnen het peloton. Daardoor werd het een nagelbijter tot aan het lokale circuit op de Fuji International Speedway. Ondanks de geleverde inspanningen had Van Aert nog net genoeg punch om Pogacar nipt af te houden en het zilver te pakken. Hadden ze gewoon maar een beetje meegewerkt in die jacht op Carapaz…

7. WK in Leuven: de panache van Alaphilippe

Het wereldkampioenschap in Leuven viel nooit stil. Constant waren er acties en reacties, met daarin vaak Remco Evenepoel in beeld. Toch was het Frankrijk dat alles perfect onder controle bleek te hebben. Na eerdere aanvallen plaatste Julian Alaphilippe zijn ultieme versnelling op de Sint-Antoniusberg. Op zijn eentje bleef hij de achtervolgende groep met Jasper Stuyven vlot voor. Alaphilippe was in 2021 maar goed voor vier overwinningen, maar de kwaliteit daarvan overstijgt ruimschoots de kwantiteit.

8. Parijs-Roubaix: epische koers bij mannen en historische vrouweneditie

Eindelijk was het zover: Lotte Kopecky en Jolien D’hoore mochten over de kasseien van Parijs-Roubaix denderen. Ondanks stevig weerwerk van Marianne Vos in de achtervolging was het voormalig wereldkampioen Lizzie Deignan die als eerste vrouw een kassei in de lucht mocht steken in het midden van de Vélodrome. Bij de mannen kregen we na lang wachten nog eens een regeneditie en die ontgoochelde niet. Het weer en de modder schakelden heel wat renners uit en zelfs Mathieu van der Poel bleek niet onfeilbaar, want het was Europees kampioen Colbrelli die de sprint met drie won, net voor revelatie Florian Vermeersch.

Stem op onze homepage! Even naar beneden scrollen tot aan de poll en breng daar je stem uit.

Op onze website lees je momenteel welke renners dit seizoen beloond worden met (grote) onderscheiding of een voldoende.

wordt

Eerste vernieuwde editie verschijnt op 17 februari!