Deel dit artikel:

Waai zelf van Gent naar Wevelgem

Gent-Wevelgem, dat zijn polders, waaiers, tweemaal de Monteberg en de Kemmelberg en een massasprint. Verken alvast het parcours en rij zelf de hellingen omhoog in de Helletocht!


Doe eens een Tom Boonenke op de Kemmelberg! (foto belga)
De naam doet het niet vermoeden maar sinds 2004 is Deinze de startplaats van Gent-Wevelgem. Al vlug wordt de Oost-West-Vlaamse provinciegrens overgestoken om koers te zetten richting kust. 

Na een lange rechte lijn westwaarts wordt in Diksmuide een ommetje gemaakt langs poldervlakte ‘De Moeren’ richting Veurne en Poperinge. Dat de wind hier genadeloos hard kan beuken, bewijst de waaiervorming die jaarlijks terugkomt bij de profs op dit gedeelte van het parcours.

Na 125 km liggen er in Heuvelland de enige hindernissen van de dag te wachten. De Scherpenberg, Schomminkelberg en Rodeberg vormen als het ware het aperitief voor de beklimming van de Monteberg en even later de Kemmelberg.

Na de valpartijen van de voorbije jaren gaat het parcours na de top van de Kemmel linksaf om via de smalle Klokhofweg en de Kleine Kemmelberg terug op de Kemmelbergweg uit te komen. Op deze manier wordt de gevaarlijke afdaling over kasseien net als vorig jaar vakkundig vermeden.

Al deze bulten komen via een korte lus even later nog een tweede keer terug, waarna het in volle vaart richting Menen en Wevelgem gaat. Daar ligt na 203 km de meet te wachten in de Vanackerestraat.

RIJ ZE ZELF OMHOOG!

Altijd al eens een Tom Boonenke willen doen op de kasseien van de legendarische Kemmelberg? Wil je de adrenaline laten lopen op de Monteberg? Je kan de Scherpenberg, Schomminkelberg, Rodeberg, Monteberg en Kemmelberg zelf beklimmen op 29 augustus tijdens de Helletocht.


Gerelateerde artikels