Deel dit artikel:

Vijf blikvangers in de Baloise Belgium Tour

Morgen start in Merelbeke de Baloise Belgium Tour. Zondag kennen we de opvolger van Remco Evenepoel, die vorig jaar voor de tweede keer op rij met de eindzege aan de haal ging. Wie worden de blikvangers in deze vijfdaagse Belgische rittenkoers? We selecteerden vijf kleppers om in de gaten te houden.

Arnaud De Lie

Slechts twintig jaar oud en al zes zeges op de teller: het debuutseizoen van Arnaud De Lie bij de grote jongens lijkt nu al geslaagd. De jonge Waal houdt het geplaagde Lotto Soudal haast in zijn eentje op koers voor de WorldTour met zijn vele overwinningen en ereplaatsen. Onlangs won hij zelfs drie wedstrijden op een week tijd: Marcel Kint Classic, Heistse Pijl en Ronde van Limburg. De Lie hoopt die positieve lijn de komende dagen te kunnen doortrekken in de Baloise Belgium Tour, waar hij in principe twee tot drie kansen zal krijgen om zijn krachtige eindsprint te etaleren. Daarnaast is het bij de Lotto-formatie ook uitkijken naar Victor Campenaerts, Tim Wellens en Florian Vermeersch, die stuk voor stuk mogen hopen op een goede eindnotering.

Fabio Jakobsen

De steile opmars van ‘rising star’ Arnaud De Lie is ronduit indrukwekkend, maar de snelste man op twee wielen is op dit moment allicht Fabio Jakobsen. Dat bewees hij afgelopen weekend weer maar eens door in de Elfstedenronde Caleb Ewan en Tim Merlier te kloppen. Wil Jakobsen zijn statuut als (voorlopige) zegekoning van 2022 extra kracht bijzetten, dan zal hij wel moeten afrekenen met andere sprintbommen als De Lie, Sam Bennett, Jordi Meeus en Alberto Dainese. De overige blikvangers bij ‘The Wolfpack’ – zeker ook met het oog op het algemeen klassement – zijn Yves Lampaert, Florian Sénéchal en Mauro Schmid.

Jasper Philipsen

Een stevige concurrent van Fabio Jakobsen die we hierboven bewust nog even achter de hand hebben gehouden, is Jasper Philipsen. De 24-jarige Limburger snijdt de laatste rechte lijn naar de Tour aan in eigen land en wil minstens één fraaie zege boeken. Na de slotrit met finish in Beringen hoopt Philipsen alleszins met het nodige vertrouwen naar het BK en de Grand Départ in Kopenhagen te kunnen afzakken. Voorts heeft Alpecin-Fenix nog enkele andere interessante ijzers in het vuur, zoals Gianni Vermeersch, Dries De Bondt en Dwars door het Hageland-winnaar Oscar Riesebeek.

Mads Pedersen

Een snedige eindsprint, uitstekend tegen de klok en bergop ook meer dan behoorlijk als hij in vorm is: Mads Pedersen zou weleens van zich kunnen laten spreken in deze Baloise Belgium Tour. De wereldkampioen van 2019 verkoos vijf dagen koers op Belgische wegen boven de Ronde van Zwitserland in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk, die op 1 juli van start gaat in zijn thuisland. Vooral de tijdrit in Scherpenheuvel-Zichem trok hem over de streep, met name omdat die sterk op de langgerekte Tourproloog in Kopenhagen lijkt. De Baloise Belgium Tour wordt alleszins een mooie waardemeter voor Pedersen, die maar al te graag het geel zou veroveren in ‘zijn’ Denemarken. De concurrentie kijkt ongetwijfeld met argusogen toe vrijdagmiddag.

Quinten Hermans

De openingsrit in de Vlaamse Ardennen, de sprintetappes en de tijdrit ogen veelbelovend, maar de etappe waar wij persoonlijk het meest naar uitkijken, is de Ardennenrit op zaterdag. De finish ligt boven op de ‘Muur van Durbuy’, een steil onding waar de springveren van dienst ongetwijfeld watertandend naar uitkijken. Spek naar de bek van Quinten Hermans, denken wij dan! Na zijn knappe tweede plek in Luik-Bastenaken-Luik maakte hij eveneens indruk in de Ronde van Romandië en bewees hij dat een triomf in de koninginnenrit van de Baloise Belgium Tour zeker ook tot de mogelijkheden behoort. Naast Hermans zijn er overigens nog heel wat andere veldrijders van de partij. Denk onder meer aan Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar en Thibau Nys.