Deel dit artikel:

VIDEO: Vittoria Air-Liner Road

De profs van onder meer EF Education-Nippo profiteren al sinds vorig seizoen van het systeem maar sinds kort kan iedereen de voordelen van de Vittoria Air-Liner Road ontdekken: zorgeloos rijden op lage druk en zelfs bij een onherstelbaar lek nog naar huis kunnen fietsen. In deze video leggen en testen wij het uit!

Het voordeel van het ontwikkelingsproces in samenwerking met profploegen, is dat er gestart is met als uitgangspunt: hoe zetten we de voordelen van een traditionele koerstube over op een tubeless band. Daardoor beschermt dit inzetstuk uit groen schuim je niet alleen van de impact van een hoekig voorwerp, maar laat jou zelfs na een onherstelbaar lek – bijvoorbeeld een grote spijker die je band volledig doorboort – nog veilig naar huis terugkeren. Als de lucht uit de band is, drukt het schuim de band namelijk veilig tegen de velg, waardoor de band niet van de velg kan aflopen. Net zoals een tube een renner toelaat om nog even verder te rijden bij een lek, wat net genoeg tijd biedt om de volgwagen te laten naderen, biedt de Air-Liner Road jou de zekerheid dat je veilig thuis raakt.

Altijd veilig thuis

We testten het systeem met en zonder lucht in de band. In het eerste geval genoten we van een lage druk en het bijbehorende comfort, in het tweede geval merkten we dat de band inderdaad veilig op de velg bleef, maar dat je jouw bochten niet meer voluit kan nemen. Dat is ook de ervaring die we meekregen van Andreas Klier, het hoofd Technical Operations bij EF Education-Nippo. Hij vergeleek de run-flat-capaciteit van de Vittoria Air-Liner Road met het rijden met zo’n 1 à 2 bar in de banden.

Voor de duidelijkheid: je voegt nog altijd antilekvloeistof toe in de tubeless-ready band, dus die kan de meeste, vaak kleinere lekkages wel dichten. Dat systeem werd uiteraard ook al opgemerkt door de profploegen, maar zij bleven bevreesd voor een aflopende band. Die vrees is met dit Air-Liner-systeem al meteen onnodig. Bovendien heeft een tubeless band minder rolweerstand dan een tube. Die wetenschap is op zich al genoeg om ploegen te overtuigen van het nut van tubeless, want de jacht op wattagewinst houdt uiteraard nooit op.

Voor recreatieve sportfietsers is dat beetje extra snelheid mooi meegenomen, maar de zekerheid dat je veilig thuisraakt, zelfs bij een normaalgezien onherstelbaar lek, is de belangrijkste drijfveer om over te stappen op een tubeless bandensysteem in combinatie met de Vittoria Air-Liner Road. Hoe je het monteert, zie je in onderstaand filmpje, maar denk er vooral aan dat jouw wielen tubeless-ready moeten zijn (en een tubeless velglint moeten hebben, indien het velgbed gaten heeft om de spaken aan te spannen), net als jouw banden. Wij gebruikten de complete set (€ 84,99, bevat: 2x Air-Liner Road met ventielen, 1x TLR-toolset met tang en 6 clips, 1x antilekvloeistof 80 ml), maar je kan de Air-Liner Road ook apart kopen (€ 29,99 per stuk) in 3 maten, namelijk Small 21 mm, Medium 23 mm en Large 26 mm, waarbij de breedte slaat op de interne velgbreedte van jouw wielen. De gewichten variëren daarbij van 24 tot 39 gram.

Bekijk het filmpje op ons Youtube-kanaal Arrivee hier: