Deel dit artikel:

Video: Merci Phil

Lotto Soudal eert zijn afscheidnemende kopman Philippe Gilbert met een knap filmpje van zijn laatste koers: Parijs-Tours. De voormalige wereldkampioen en winnaar van vier Monumenten kreeg het afscheid van het profwielrennen dat hij zelf graag wou en dat werd treffend in beeld gebracht.

In het twaalf minuten durende filmpje dat Lotto Soudal lanceerde, vergelijkt Gilbert het bestaan van een profrenner met het ‘normale’ leven dat hem nu te wachten staat. Bovenal is hij blij dat hij kan stoppen waar, hoe en wanneer hij wil. Parijs-Tours is dan ook een koers die hij twee keer won, toen het nog een Wereldbeker was.

Daarnaast steekt hij zijn bewondering voor gouwgenoot Arnaud De Lie niet onder stoelen of banken. Hij prijst hem voor zijn leergierigheid en winnaarsmentaliteit. Ook zijn kamergenoot Frederik Frison en de mecaniciens – zij verklappen dat Gilbert een man van de details is – komen aan het woord, terwijl collega’s en ex-ploegmaats hun bewondering tonen.

Nog een laatste keer het ritueel voor de start van een wedstrijd, handtekeningen, interviews en het startpodium, en Phil mag aan zijn allerlaatste grote koers beginnen. Voor de kijkers heeft hij nog één levenswijsheid: “Volg je dromen en werk hard om die waar te maken.”

Ook van ons: Merci, Phil!