Deel dit artikel:

Video: De 3D-geprinte fiets die het uurrecord brak

In 'One Hour' brengt Pinarello het verhaal van de fiets die Filippo Ganna naar het werelduurrecord leidde. Doordat hij ge-3D-print is, konden bepaalde details worden toegevoegd en blijkbaar zullen wij als gewone consument daar ook ooit de vruchten van plukken.

Het meest opmerkelijke aan de Pinarello Bolide F HR 3D van Filippo Ganna was het 3D-printproces dat eraan voorafging. Dat was nodig vanwege de specifieke vormen die via het ontwerp en de CFD-analyses werden bedacht. Kijk maar naar de op een walvis geïnspireerde knobbels op de zadelbuis en -pen. De assen en het bracket werden smaller gemaakt om het frontale oppervlak te verkleinen. De 3D-printer sculpteerde aluminium delen die tot een frame werden gelast, terwijl de cockpit en voorvork van titanium zijn gemaakt, eveneens via 3D-printing.

Een belangrijke quote komt uit de mond van Federico Sbrissa, het hoofd van marketing bij Pinarello: “Ik denk dat we aan de start van een nieuw fabricageproces staan. We hopen dat we in de toekomst deze technologie kunnen vertalen in normaal gebruik. Hopelijk kunnen we zo het gebruik van mallen, die nu nog nodig zijn om een carbon frame te maken, omzeilen. Daardoor zouden de productie en de ontwikkelingstijd sneller worden, en zouden we individuele atleten kunnen scannen en automatisch een frame maken. Daarna kunnen we het naar de noden van de gewone consument omzetten.”

Bekijk het filmpje hier:

Gerelateerde artikels