Deel dit artikel:

Vermeulen vierde in openingsrit Crocodile Trophy

Het podium van de eerste rit van de Crocodile Trophy kleurde volledig Tsjechisch, met Tomas Trunschka op het hoogste schavotje. Belgisch kampioen marathon Nicolas Vermuelen eindigde vierde.


Tomas Trunschka is de eerste leider in Australië (foto Crocodile Trophy)
Het Tsjechische VIG+ Racing team liet zich meteen gelden door het volledige podium van de openingsrit te bevolken. Tomas Trunschka kwam na de 80 km lange trip van Mareeba naar Irvinebank solo over de meet, gevolgd door zijn landgenoten Ondrej Fojtik en Martin Horak. Onze landgenoot Nicolas Vermeulen finishte als vierde, Bert Apers als zesde.

Eric Vanderaerden kwam als 45e binnen op 54’24”. Dat de ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix überhaupt aan de start verscheen is een klein wonder. “De weegschaal wees vorige winter nog negentig kilo aan en dat was het sein voor mijn vrouw om me opnieuw op de fiets te zetten”, aldus Vanderaerden.
 
Hij ging terug aan het trainen en nam zich voor nog eens deel te nemen aan de Crocodile Trophy. Bijna een jaar later en twintig kilo lichter heeft hij woord gehouden en staat hij dus voor de tweede keer aan de start in Australië.

Vanderaerdens eerste deelname in 2000 werd een succes. Hij won twee etappes, maar kon de wedstrijd uiteindelijk niet uitrijden. Later keerde hij nog eens terug naar Australië als team assistent.

De motivatie voor een nieuwe deelname kreeg hij ook door Marc Herremans, die vorig jaar een heroïsche prestatie leverde door de race uit te rijden met zijn handbike. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Vanderaerden dit jaar deelneemt onder het mom van de Marc Herremans Foundation.