Deel dit artikel:

Van den Broek – Blaak tot eind 2024

Nadat ze eerder had aangegeven na het voorjaar van 2022 de fiets aan de haak te hangen, besliste Chantal van den Broek – Blaak om wielrenster te blijven tot eind 2024. De Tour de France Femmes speelde een belangrijke rol in het besluit van de 32-jarige voormalig wereldkampioene.

Het herroepen van de beslissing van Chantal van den Broek – Blaak om na het voorjaar van 2022 te stoppen met wielrennen, werd goed onthaald binnen de teamleiding van Team SD Worx. De ploeg wil haar dan ook graag houden.

Chantal Blaak maakte in de eerste Covid-golf (2020) de keuze om te stoppen met fietsen. “Mijn leven zag er op dat moment heel anders uit”, geeft ze aan. “Mijn man Lars had een burn out. Dat was een lastige tijd, want ik wilde er voor hem zijn en tegelijkertijd ook zo goed mogelijk blijven trainen en koersen. Ik besefte dat familie en gezondheid veel belangrijker zijn dan wat dan ook. En sport stelt dan ineens niks meer voor. Ik heb toen besloten om een punt achter mijn wielercarrière te zetten. Maar nu, bijna 2 jaar later, is Lars weer volledig hersteld en ziet ons leven er weer ‘normaal’ uit. Ik merk nu dat ik nog niet klaar ben met de sport. Ik hou van topsport, ik vind het koersen nog leuk, ik kan het nog opbrengen en ik ben nog op een goed niveau. Redenen genoeg om te twijfelen.”

Toen Blaak in gesprek ging met de ploeg om door te gaan tot en met de Tour de France Femmes was er al snel een akkoord. Blaak: “De eerste keer Tour is bijzonder en die wil ik graag meemaken. Alleen ik had steeds meer het gevoel dat ik er eigenlijk helemaal nog niet klaar mee was. Ook de mensen die dicht bij mij staan begonnen het te merken.”
 
Blaak benadrukt verder dat de kinderwens een reden was om te twijfelen. “Mijn man Lars gaf toen aan dat het in deze tijd niet langer raar is om topsport te bedrijven in een periode dat je zwanger hoopt te worden. Na lang nadenken, want deze beslissing is niet van de een op de andere dag gemaakt, zijn we met dit verhaal naar de ploeg gegaan en hebben open en eerlijk verteld hoe wij erin staan.”

De teamleiding, Erwin Janssen en Danny Stam, reageerden direct enthousiast en steunen Blaak en haar echtgenoot mochten ze in die periode gezegend worden met een zwangerschap. Chantal van den Broek – Blaak zette daarop haar handtekening onder het contract als wielrenster tot 31 december 2024.