Deel dit artikel:

Van Den Bosch en Nys over fietsen in hitte

Woensdag presenteren Paul Van Den Bosch en Sven Nys hun 'Trainingshandboek voor wielertoeristen'. In de aanloop krijg je op Cycling.be elke dag een exclusieve voorpublicatie, vandaag over fietsen in hitte.






Fietsen in warme en vochtige omstandigheden vereist een aantal belangrijke voorzorgsmaatregelen. (foto belga)
Fietsen in warme en vochtige weerstomstandigheden is niet alleen zwaar, bovendien is het niet helemaal zonder gevaar. Zonder een aantal belangrijke voorzorgsmaatregelen leidt dat immers niet alleen tot prestatieverlies. Er kunnen ook een aantal lichamelijke klachten optreden zoals hoofdpijn, duizeligheid, krampen en in meer extreme gevallen desoriëntatie en zelfs bewusteloosheid.

Als je inspanningen doet wordt 75% van de energie die in de werkende spieren wordt geproduceerd omgezet in warmte. Hierdoor zal je lichaamstemperatuur zal stijgen. Je lichaam beschikt gelukkig wel over een ingebouwde temperatuurregelaar die ervoor moet zorgen dat je lichaamstemperatuur zo veel mogelijk constant blijft (tussen de 36° C en 37° C).





‘Voor langdurende inspanningen ligt de ideale temperatuur rond de 18° Celsius’
Zweten speelt een cruciale rol in dit mechanisme. Het is niet de zweetafscheiding op zich die zorgt voor de afkoeling van het lichaam, maar wel de verdamping van dit zweet. De mate waarin het zweet verdampt wordt niet alleen zeer sterk beïnvloed door de uitwendige temperatuur, maar ook door de vochtigheidsgraad van de lucht. Bij een hoge vochtigheidsgraad zal het zweet immers veel minder kunnen verdampen. Het zweet druipt dan letterlijk van je huid af.

Je lichaamstemperatuur zal dus veel vlugger oplopen bij warm dan bij fris weer, en bij warm en droog weer zal zweetverdamping vlugger en efficiënter voor afkoeling van het lichaam zorgen dan bij warm en vochtig weer. Dit is vooral van belang voor inspanningen van lange duur. Het blijkt dat voor kortdurende inspanningen een temperatuur van 23 tot 30° Celsius het meest geschikt is. Voor langdurende inspanningen ligt de ideale temperatuur rond de 18° Celsius.

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen bij lange fietstochten in warme omstandigheden?





‘Wacht zeker niet tot je dorst krijgt vooraleer je begint te drinken!’
Het is in de eerste plaats van zeer groot belang om op regelmatige basis te drinken. Langdurig zweten zonder adequate aanvulling van het vochtverlies leidt immers tot uitdroging van je lichaam. Wacht zeker niet tot je dorst krijgt vooraleer je begint te drinken! Het dorstgevoel loopt dikwijls achter op het vocht dat je nodig hebt. Tijdens het verrichten van zware inspanningen vermindert het dorstgevoel zelfs.

Opmerking:
Test een aantal sportdranken uit, en houd hierbij ook rekening met de smaak van de drank. Een drank die je niet lekker vindt kan de zin om te drinken immers negatief beïnvloeden.

Hoeveel je moet drinken is afhankelijk van een aantal factoren (de temperatuur, de lucht-vochtigheid, de intensiteit van de inspanning) en is bovendien individueel zeer verschillend. Niet iedereen zweet even veel bij inspanning. Zo zweten kleine, magere fietsers over het algemeen minder dan grotere en zwaardere fietsers. 400ml tot 600 ml vochtopname per uur inspanning wordt wel aanzien als het absolute minimum. Iemand die fel zweet zou bij warm en vochtig weer moeten streven naar minimaal 750 ml vochtopname per uur. En in extreme gevallen mag dit nog beduidend meer zijn, tot 1000 à 1250 ml per uur.









Trainingshandboek voor wielertoeristen






De perfecte voorbereiding op de Lotto Cycling Tour:
Van de Ronde van Vlaanderen tot Tilff-Bastogne-Tilff
Met uitgewerkte trainingsschema’s voor verschillende afstanden


Auteurs: Paul Van Den Bosch en Sven Nys
Uitgeverij: Deltas
Verkoopprijs: 26,95 euro