Deel dit artikel:

Ultimo chilometro

We zijn bezig aan onze ultimo chilometro, aan onze slotkilometer. Zonder blikken of blozen en zonder de minste vorm van schaamte of frustratie hebben we de beslissing genomen om Poggio in zijn huidige vorm stop te zetten. Teleurstelling is er misschien ergens wel, maar eigenlijk overheerst toch vooral een gevoel van trots. Trots dat we van het Vlaamse wielerblad met de rijkste traditie, reeds teruggaand tot Cyclo Sprint en de jaren 50 van vorige eeuw, de voorbije drie jaar een beter blad hebben gemaakt.  

Drie jaar geleden sloot Grinta! Publicaties, de uitgeverij achter het fietsmagazine Grinta! en het personalityblad Titanen, het wielermagazine Cycling.be in de armen. Ons werd gevraagd om het blad een kwaliteitsinjectie te geven. Een ingreep die broodnodig was en die in de jaren voordien al te vaak op de lange baan was geschoven. Met alle gevolgen van dien. Met veel bravoure stortten we ons op onze taak. Want geef toe: wat is er mooier om in een wielerland als Vlaanderen een heus koersblad pur sang te mogen maken?

Meer duidende stukken, meer opinie, meer journalistiek, een meer inspirerende vormgeving en betere fotografie: Poggio (de nieuwe naam van Cycling sedert begin 2023) kreeg het allemaal. En had het allemaal. Ondanks, dat moet gezegd, de almaar moeilijkere manier van werken waarmee we werden geconfronteerd. Tegenwoordig is het immers niet meer evident om als relatief klein wielermagazine nog sterke sportjournalistiek te bedrijven en exclusieve interviews en reportages met toprenners te scoren. Het wordt de uitdaging van de komende decennia: ervoor zorgen dat sportjournalistiek geen eenheidsworst wordt.

Helaas bleken alle inspanningen en alle energie die we in Poggio staken onvoldoende om er een rendabel product van te maken. Nog voor we kunnen overgaan tot de échte ontwikkeling van het koersmerk Poggio – een ontwikkeling die al tien jaar eerder ingezet had moeten worden – trekken we er de stekker uit. Apetrots zijn we op de zeventien edities die we hebben gemaakt met een gepassioneerde crew aan redacteurs en medewerkers. Keifier zijn we vooral ook op het vertrouwen dat u, de lezer, ons gaf. We maken ons sterk dat u de voorbije drie jaar gecharmeerd was door het fraaie koersblad dat u elke twee maanden in uw brievenbus of in het winkelrek vond.

Het fietsmagazine Grinta!, al sedert 2007 een sterk platform voor de wielertoerist, zal voortaan aangedikt worden met Poggio-materiaal – lees: met content die knipoogt naar het wielerpeloton. We hopen dan ook heel hard dat u in de toekomst Grinta! beter wil leren kennen om daar een fikse dosis fiets- en wielerpassie aan te treffen. Onze liefde voor zowel de fiets als voor de koers zal er alvast samenvloeien, als in een volmaakte symbiose.