Deel dit artikel:

UCI test al dit seizoen met schijfremmen in wedstrijden

De UCI kondigde dinsdag aan dat er nog dit jaar zal geëxperimenteerd worden met schijfremmen in wegwedstrijden. Dat zou een officiële introductie van 'discs' in 2017 moeten mogelijk maken.

De Internationale Wielerunie UCI en de WFSGI, de organisatie van fabrikanten van sportgoederen, kondigden aan dat na verscheidene gesprekken met verschillende betrokkenen, er nog dit seizoen tests zullen starten om schijfremmen in de toekomst in te voeren in het profwielrennen. Tijdens het seizoen 2015 zullen alle teams de mogelijkheid krijgen om fietsen met schijfremmen te gebruiken tijdens twee races naar keuze in augustus en september. Het testen zal doorgaan in 2016 tijdens alle koersen op de UCI-wegkalender en, als de ervaring bevredigend is, zullen schijfremmen officieel worden ingevoerd in de UCI WorldTour in 2017. Het uiteindelijke doel is om schijfremmen in te voeren in alle niveaus van het wegwielrennen.

UCI-voorzitter Brian Cookson zei: “Hoewel schijfremmen al ongeveer een decennium worden gebruikt in het mountainbiken en de laatste twee jaar ook in het veldrijden, moet de invoering ervan in het wegwielrennen nauwkeurig bestudeerd worden in samenwerking met iedereen die direct betrokken is. Dat omvat renners, teams en fabrikanten. Deze stap maakt deel uit van het verlangen van de UCI om innovatie aan te moedigen om te verzekeren dat het wielrennen nog aantrekkelijker wordt voor fans, renners, gewone fietsers en tv-stations.”

“De fietsindustrie is opgetogen met dit nieuws en dankt de UCI voor de positieve samenwerking. Deze beslissing zal innovatie voorthelpen en nieuwe mogelijkheden voor de fietsindustrie creëren, maar ook betere prestaties voor de renners opleveren. Er moet nog wat gefinetuned worden voor de gedetailleerde eisen voor de procedure, maar het is erg boeiend dat we tot deze beslissing zijn gekomen. De resterende open thema’s zoals de neutrale service of het UCI- en Teams-protocol zullen snel aangepakt worden”, zo liet Robbert de Kock, secretaris-generaal van de WFSGI, weten.

ONZE MENING

Zoals je kunt zien in de laatste quote, zijn er nog wat onderwerpen die moeten worden besproken. Het is bijvoorbeeld niet evident voor de neutrale volgwagens om wielen voor velg- en voor schijfremmen mee te hebben. Gelukkig gebruiken zowel Shimano, Campagnolo als Sram allemaal 11-speed-cassettes, die in principe uitwisselbaar zijn, maar dan nog is het niet evident om twee verschillende types van wielen mee te hebben. Bovendien moeten er door de fietsindustrie eindelijk standaarden worden vastgelegd over de grootte van de remrotor (140 mm lijkt de standaard te worden) en over het al dan niet gebruiken van steekassen. Een wiel met een steekas of met een traditionele snelspanner verschilt opnieuw en zorgt voor een nieuwe complicatie bij de neutrale service. De toekomst lijkt aan de steekas, maar daarover zullen de verschillende merken eerst nog grondig moeten discussiëren.