Deel dit artikel:

UCI-commissie voor veilig fietsen

De UCI heeft een commissie opgestart die wereldwijd meer mensen aan het fietsen moet zetten. Het gaat zowel om sportieve fietsers als om vrijetijdsfietsers en mensen die met de fiets naar het werk gaan.

Met zijn nieuw opgestarte commissie kijkt de Internationale Wielerunie UCI verder dan de professionele toplaag van het wielrennen en kiest hij voor veiligheid voor alle fietsers. Om dat te bereiken, werkt het panel rond drie sleutelthema’s.

Het eerste daarvan is erop gericht om kinderen meer kansen en betere toegang tot de fiets te bieden. Verder wil de UCI investeren in fietsinfrastructuur, zowel voor alledaagse als sportieve doelen. Om de fietsdrempel te verlagen, wil de commissie ook de veiligheid op de weg verbeteren.

Hoofd van de commissie is UCI-ondervoorzitter Tracey Gaudry, die de nodige expertise heeft als ex-wielrenster en als ceo van de Amy Gillett Foundation, een stichting die de kans op fietsongevallen in Australië wil verminderen.

“Deze commissie is relevant voor iedereen die met een fiets rijdt”, zegt UCI-voorzitter Brian Cookson, “of het nu gaat om een prof, een amateur of iemand die naar het werk fietst. We hebben wegen nodig waar je veilig op kunt fietsen en lokaal beleid dat kinderen aanzet om met de fiets te rijden.”