Om je binnenbandje overbodig te maken, is het niet gewoon een kwestie van wat latexmelk in je bestaande buitenband te gieten. Je hebt een specifieke band nodig. In de meeste gevallen is die tubeless-ready, wat inhoudt dat je antilekvloeistof moet toevoegen om hem helemaal luchtdicht te maken. In enkele gevallen is de band op zichzelf al luchtdicht en mag hij echt ’tubeless’ genoemd worden. De weinige merken die nog geen tubelessband in hun gamma hebben, zijn momenteel volop bezig om die lacune op te vullen. Het aanbod zal dus alleen maar groter worden, waardoor ook de kwaliteit verbetert en de prijzen hopelijk zullen dalen.
Continental GP 5000 TL (74,95 euro)
Toen Continental zijn langverwachte tubelessband uitbracht, gewaagden velen van een noodzakelijke stap in de aanvaarding van tubeless voor de racefiets. Wij mochten bij de introductie van de GP 5000 TL al meteen op pad met die band en reden er intussen ook op onze thuiswegen heel wat kilometers mee. Als enige in deze test is de Conti een echte tubelessband en niet gewoon tubeless-ready. Dat betekent dat hij op zichzelf, zonder latexvloeistof, al luchtdicht is. Dat bleek ook bij de montage op de Specialized C38 Disc-wielen. Gewoon pompen en de band zit rond de velg. Voor de veiligheid goten we er toch wat plakkerig spul in, maar desondanks was deze band de enige die een lek vertoonde dat niet gedicht werd door de vloeistof. De grootte van het gat laat vermoeden dat we gewoon pech hadden. Intussen had deze band ons al helemaal voor zich gewonnen door zijn snelheidsgevoel en ongelofelijk straffe grip op de weg, ook bij regenweer.
www.continental-tires.nl/fietsbanden

Hutchinson Fusion 5 All Season 11storm Tubeless Ready (51,90 euro)
De voordelen van tubelessbanden zijn het duidelijkst in de winter, want wie wil er nu met een lekke band aan de kant staan terwijl het ijsregent? Eerder testten we al de Performance-uitvoering, en nu was het de beurt aan de All Season van de Fusion 5 11Storm. Deze vierseizoensband weegt slechts 260 gram in 25 mm breedte en biedt extra bescherming in vergelijking met de twee andere uitvoeringen. De tubeless-ready-versie liet zich eenvoudig rond onze Zpeed-wielen leggen – we deden het even snel als met een gewone band – en we kregen hem meteen op druk met onze gewone vloerpomp. De vervelende installatieprocedure van de eerdere tubelessgeneraties lijkt gelukkig achter ons te liggen. Sindsdien genieten we van de grip op natte wegen en konden we zelfs nog geen enkele snee op het loopvlak ontdekken. Dringt er toch iets scherps binnen, dan moet de tubelessvloeistof zijn werk doen. Het rubber lijkt inderdaad net wat minder soepel dan bij de Performance, maar dat stoort niet tijdens gewone trainingen. Wil je klaar zijn voor nog steviger werk, dan is er de Hutchinson Sector, die je gerust over kilometerslange kasseistroken mag sturen.

Pirelli Cinturato Velo TLR (49,90 euro)
Pirelli maakte na een lange afwezigheid zijn comeback als fabrikant van fietsbanden en pakte dat meteen serieus aan. De Cinturato is de lekbestendige tubelessband van de Italianen, en door de extra bescherming is hij niet echt licht (290 g). Toch voelt deze band niet sloom aan en biedt hij veel grip. Deze TLR-band was een van de makkelijkste om rond de velg te krijgen, en ook het luchtdicht maken ging als een fluitje van een cent.
velo.pirelli.com

Bontrager R3 Hard-Case Lite TLR (59,99 euro)
De gloednieuwe R3 was de breedste band die we konden uittesten. Vroeger zouden we een band van 32 millimeter – of zelfs 28 millimeter – als traag bestempeld hebben, maar Bontrager heeft de samenstelling van deze lekbestendige en toch soepele band zo goed uitgekiend dat je geen greintje snelheidsverlies voelt tijdens het rijden. Ook hier viel op hoe vlot de band zich laat monteren rond een moderne tubelessvelg. Heb je toch liever een wat smallere band, dan is dat geen enkel probleem bij deze R3-reeks. Maar waar deze Bontrager écht mee zal scoren is de tweede kleur waarin hij beschikbaar is, namelijk met bruine flanken.

Specialized S-Works Turbo 2Bliss Ready (51,90 euro)
Specialized sprong al vroeg op de tubelesskar en weet intussen hoe je een soepele en snelle tubelessband moet maken. De S-Works-banden zijn populair vanwege hun grip en lage rolweerstand en deze tubelessversie past perfect in dat rijtje. Wij reden de Paris-Roubaix Challenge met de 28 millimeter brede versie en waren enorm blij met de mogelijkheid om zorgeloos met lage druk te kunnen rijden. Grip heb je met hopen en deze S-Works voelt opnieuw erg snel aan. En geef toe: niets leuker dan overal mensen met lekke banden langs de kant zien staan terwijl je zelf weet dat er jou bijna niets kan overkomen. We zijn dan ook benieuwd waarmee Specialized op de proppen zal komen als het prototype, waarmee Jakobsen in Californië won, marktrijp is.
