Deel dit artikel:

Treft 30-per-uur-wet ook wielertoeristen?

Volgende week maandag gaat een snelheidsbeperking in op landbouwwegen en kleine paden. Vanaf dan mag je er maar 30 kilometer per uur meer rijden en fietsen. Wielerbond Vlaanderen maakt zich zorgen.

In Het Nieuwsblad vraagt Jules Vandergunst, de voorzitter van Wielerbond Vlaanderen, zich af: “Waar kunnen we straks nog rijden? Als ze hiermee beginnen, waar eindigt het dan?”

30 kilometer per uur is voor een aantal wielertoeristen en trainende (prof)renners een snelheid die snel overschreden wordt. Gezien de wet, die vorige week in het Staatsblad verscheen, vooral bedoeld is voor gemotoriseerde voertuigen, is het maar de vraag of fietsers zullen worden geviseerd. De regel zal gelden op de wegen waar de verkeersborden F99a, b of c (zie afbeelding hierboven) staan. Die wegen zijn enkel toegankelijk voor voetgangers, fietsers (bij de drie borden), ruiters (bij bord F99a en c) en landbouwvoertuigen (enkel bij bord F99c). Tot nu toe mocht je daar in principe 90 per uur rijden.

Ook Kamerlid Jef Van den Bergh van CD&V, die het wetsvoorstel indiende, reageerde in dezelfde krant: “Ik had nog niet stilgestaan bij het effect van die wet op wielertoeristen. Het doel is om een anomalie uit het verkeersreglement weg te halen. Als je nu kijkt op een wegenkaart met de snelheidsbeperkingen erbij, zie je dat al die kleinere wegen daaraan ontsnappen. Omdat het onzinnig is overal extra snelheidsborden te plaatsen, hebben we de beperking toegepast op deze specifieke verkeersborden. Het lijkt me weinig waarschijnlijk dat er op fietsers gecontroleerd zal worden.”

WEDERZIJDS BEGRIP

De nieuwe reglementering lijkt vooral wandelaars te beschermen. “Ik begrijp natuurlijk dat het voor wandelaars niet plezant is als een groep wielertoeristen hen heel snel voorbijrijdt”, bekijkt Vandergunst de situatie. “Ik schrik daar zelf ook van. Maar daarom hoeft het parlement toch geen wet aan te nemen die dat allemaal regelt? Gewoon wederzijds begrip, daar zouden we al ver mee geraken. Ik vraag me ook af wie dat gaat controleren, en hoe?'”

Veldrijder Sven Nys reageerde ook al op Twitter: “Snelheidsbeperking voor wielertoeristen. Sorry maar ik vrees dat ik deze regel ga overtreden!” Thomas De Gendt was nog laconieker: “30km/h? Op een dagje losrijden misschien.”