Deel dit artikel:

Tourdebat: Van Aert en de Belgen

Is Van Aert een zekerheid voor het puntenklassement? Vormt zijn groene droom een risico voor de gele aspiraties van Roglic? En welke andere landgenoten mogen we aan het front verwachten? We vroegen het aan vijf gerenommeerde experts in de Toureditie van Cycling.

Onze experts

° Jelle Vanendert: renner op rust, etappewinnaar in 2011 op Plateau de Beille
° Lucien Van Impe: levende legende, nog altijd de laatste Belgische Tourwinnaar in 1976
° Dirk De Wolf: analist met hart op de tong, 5x deelgenomen aan de Ronde van Frankrijk
° Serge Pauwels: development coach bij Belgian Cycling, dertiende in het eindklassement van de Tour in 2015
° Dirk Van Thuyne: journalist bij Cycling, Tourfanaat in hart en nieren

Jelle Vanendert: “Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn de meest veelzijdige renners. Maar als ze allebei op hun best zijn, heeft Wout een streepje voor omdat hij nog iets beter over de bergen geraakt. Iedere dag voluit voor groen én geel gaan, is echter niet mogelijk. Je moet de ploeg een beetje sparen en dat zou kunnen betekenen dat vluchters meer ruimte krijgen, met minder massasprints als resultaat. Voor Belgische etappezeges zal het naast Wout vooral van Jasper Philipsen moeten komen. Ik keek ook uit naar Quinten Hermans na zijn knappe prestaties in Luik-Bastenaken-Luik en de Baloise Belgium Tour, maar hij is jammer genoeg niet geselecteerd.”

Lucien Van Impe: “Ik zie niet in wie Wout kan kloppen voor de groene trui. Binnen een ploeg zowel groen als geel ambiëren, kan perfect. Denk maar aan de jongste Parijs-Nice, waarin Wout een wankelende Roglic bijstond in de slotetappe. Het is spijtig dat Peter Sagan helemaal weggedeemsterd is, maar hij mag ons nog altijd verrassen met een exploot.”

Dirk De Wolf: “In vergelijking met de pure sprinters heeft Wout het voordeel dat hij gemakkelijker punten zal pakken in de bergritten. En hij heeft geen lead-out nodig om een massaspurt te kunnen winnen. Dat is belangrijk, want het is duidelijk dat Jumbo-Visma nog altijd vooral in het teken van de gele trui staat. Het enige verschil is dat Wout zich meer afzijdig zal mogen houden in de bergen om zijn groene droom te realiseren. Naast Wout zijn er niet zoveel Belgen die niet in dienst moeten rijden. Al denk ik dat de kasseirit wel voor inspiratie zal zorgen bij flandriens als Jasper Stuyven.”

Serge Pauwels: “Als de waardeverhoudingen gerespecteerd worden, zal er helemaal niets te doen zijn aan Wout van Aert. Hij is bekwaam om in alle ritten punten voor de groene trui te pakken. Wout zal meer voor eigen rekening rijden, maar dat hoeft geen nadeel te zijn voor de ploeg. Geel en groen zijn perfect te combineren. Als het er echt op aankomt voor Roglic, zal Wout wel een handje toesteken. Voorts is de grootste Belgische kanshebber voor ritwinst in mijn ogen Jasper Philipsen. Heel vaak zien we een opkomende sprinter winnen op de Champs-Élysées. Ik gun het Jasper van harte!”

Dirk Van Thuyne: “De strijd voor de puntentrui zal dit jaar inderdaad niet zo spannend zijn. De ritten voor punchers leken me spek naar de bek van debutant Quinten Hermans, maar helaas … Voor de officieuze titel van ‘Eerste Belg’ kijk ik vooral naar Dylan Teuns en ik verwacht ook wel iets van Xandro Meurisse.”

Dit artikel verscheen in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!