Deel dit artikel:

Tourdebat: Pogacar, Roglic en de overige klassementsrenners

Wat mogen we verwachten van de strijd voor het algemeen klassement in de Ronde van Frankrijk? Wordt het opnieuw een Sloveens onderonsje? En wie wordt dit jaar de grote revelatie? We vroegen het aan vijf gerenommeerde experts in de Toureditie van Cycling.

Onze experts

° Jelle Vanendert: renner op rust, etappewinnaar in 2011 op Plateau de Beille
° Lucien Van Impe: levende legende, nog altijd de laatste Belgische Tourwinnaar in 1976
° Dirk De Wolf: analist met hart op de tong, 5x deelgenomen aan de Ronde van Frankrijk
° Serge Pauwels: development coach bij Belgian Cycling, dertiende in het eindklassement van de Tour in 2015
° Dirk Van Thuyne: journalist bij Cycling, Tourfanaat in hart en nieren

Jelle Vanendert: “Pogacar torent hoog boven iedereen uit. De enige die echt weerwerk kan bieden, is Roglic. Hij is degene die Pogacar het dichtst benadert. Voorts zullen er volgens mij geen verrassende namen opduiken in de top 10. Ik ben gecharmeerd door iemand als Jai Hindley, maar die was slim genoeg om voor de Giro te kiezen (en te winnen).”

Lucien Van Impe: “Tegen die twee Slovenen zal weer geen kruid gewassen zijn. Voor de andere ereplaatsen zijn er heel wat kanshebbers.”

Dirk De Wolf: “In drie weken kan veel gebeuren, maar die Pogacar en Roglic steken ver boven de rest uit. Ik hoop vooral dat de spankracht al niet helemaal weg is na een week. Vingegaard zal wellicht geen tweede podium halen, want hij zal in dienst van Roglic moeten rijden. Een revelatie in het algemeen klassement zie ik niet, wel zal er misschien een nieuw type-Hirschi opstaan. In de toekomst is het wachten op het langverwachte Tourdebuut van Remco Evenepoel.”

Serge Pauwels: “Ik zie niemand die zelfs maar een beetje in de buurt van die twee Slovenen komt. Voor de derde podiumplaats komen heel wat renners in aanmerking, onder meer de halve INEOS Grenadiers-ploeg. Het is afwachten of Vingegaard zijn prestatie van vorig jaar kan bevestigen. We kijken inderdaad uit naar het Tourdebuut van Remco Evenepoel. Wellicht volgend jaar al.”

Dirk Van Thuyne: “Toen Egan Bernal in 2019 de Tour won, dachten velen ook dat hij er vijf op een rij zou winnen. Dat is anders uitgedraaid. Maar eerlijk: Pogacar is zo’n fenomeen dat ik niet zie wie hem kan bedreigen. Ook Roglic niet. Vorig jaar was er niet alleen Vingegaard, maar ook Ben O’Connor, die knap vierde werd. Dit jaar heeft de Australiër al in elke rittenkoers die hij beëindigde top 10 gereden (onder meer derde in de Dauphiné). En vergeet ook Aleksandr Vlasov niet, die voor zijn coronabesmetting goed op weg was om de Ronde van Zwitserland te winnen.”

Dit artikel verscheen in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!