Deel dit artikel:

Tom Boonen: ‘Switch Amstel-Roubaix is vooral mentale beproeving’

Door de ongelukkige timing van de Franse verkiezingen zag Parijs-Roubaix zich genoodzaakt om dit jaar van datum te wisselen met de Amstel Gold Race. De klassieke orde is dus verstoord en dat kan gevolgen hebben, stelt Tom Boonen: “Het drieluik Ronde-Amstel-Roubaix vergt hoe dan ook een andere aanpak dan twee opeenvolgende kasseimonumenten.”

Een heuvelklassieker als de Amstel Gold Race die zich tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in wurmt: het voelt een tikkeltje onbehaaglijk. Zeker voor doorwinterde profrenners, die meer dan wie ook gewoontedieren zijn, benadrukt Tom Boonen: “Voor alleskunners als Mathieu van der Poel zal dat geen bezwaar vormen, maar voor echte ‘Vlaamse coureurs’ lijkt me dat minder evident. Veel renners hebben hun vaste tradities in de week tussen de Ronde en Roubaix, terwijl je voor de Amstel Gold Race toch weer wat andere trainingen moet inlassen, om vervolgens opnieuw over te schakelen naar Roubaix-modus.”

De voornaamste impact van zo’n kalenderwijziging situeert zich in het ‘kopje’, weet Boonen uit ervaring: “Qua vormpeil zal die kalenderswitch weinig verschil maken, maar in mentaal opzicht kan het wel een uitdaging zijn. Parijs-Roubaix is traditioneel toch ook een beetje de herkansing voor renners die tekortschoten in de Ronde van Vlaanderen, dus voor sommigen betekent dat een extra week twijfel, onzekerheid en revanchegevoelens. Voor iemand als Wout van Aert kan die extra week tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix dan weer een zegen zijn, want wie weet is deelnemen alsnog mogelijk. Benieuwd wat dat gaat geven!”

Dit artikel verscheen in de Wielergids van Cycling, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!