Deel dit artikel:

Tom Boonen: ‘Slimme seizoensplanning van Evenepoel’

Vandaag start Tirreno-Adriatico met een vlakke individuele tijdrit van 13,9 kilometer. Remco Evenepoel gaat er de strijd aan met onder meer Filippo Ganna en Tadej Pogacar. Niet om te winnen, maar om te leren en zich klaar te stomen voor de Waalse klassiekers en de Vuelta later dit jaar. “Een veel betere aanpak dan vorig seizoen”, benadrukt Tom Boonen in onze Wielergids.

2021 was een woelig jaar voor Remco Evenepoel. Na een maandenlange inactiviteit maakte hij zijn groterondedebuut in de Giro, waar hij het gebrek aan conditionele basis en competitieritme cash betaalde in de tweede week. Pas in het najaar zagen we opnieuw de klasseflitsen die we van onze jonge landgenoot gewend zijn. Dit seizoen pakken Evenepoel en Quick-Step Alpha Vinyl het helemaal anders aan. In plaats van resoluut op de Giro te mikken, ligt het accent in eerste instantie op rittenkoersen van een week en de Waalse klassiekers, waarna de ‘Kannibaal van Schepdaal’ zich in alle rust kan voorbereiden op de Vuelta.

“Een verstandige beslissing”, vindt Tom Boonen. “Ik heb nooit gesnapt waarom Remco vorig jaar per se moest starten in de Giro. Ik denk dat hij, zijn entourage en de ploeg hun lesje wel geleerd hebben. Niet enkel op sportief, maar ook op extrasportief vlak. Remco heeft zich veel extra druk en stress op de hals gehaald door in te stemmen voor een eigen docureeks, heel veel interviews te geven, zeer actief te zijn op social media en op alles te willen reageren … Als hij zijn focus en energie kan kanaliseren naar de dingen die echt belangrijk zijn voor een renner, dan ben ik ervan overtuigd dat hij opnieuw fenomenale dingen zal laten zien. In rittenkoersen als Tirreno-Adriatico kan hij extra ervaring opdoen op het allerhoogste niveau. En in de Vuelta kan hij weer een belangrijke stap vooruit zetten, zonder hem op voorhand vast te pinnen op een bepaald resultaat.”

Na zijn knappe zege in de Ronde van de Algarve is Tirreno-Adriatico een nieuwe waardemeter voor Evenepoel als ronderenner. Al mogen we er niet te veel positieve of negatieve conclusies aan vastknopen, waarschuwt ploegleider Wilfried Peeters: “Iedereen lijkt te vergeten dat Remco nog altijd maar 22 jaar is. We moeten hem nog steeds de nodige tijd gunnen om te groeien en te leren. We hebben er dit seizoen bewust voor gekozen om hem pas in de Vuelta uit te spelen in een grote ronde. In eerste instantie om een etappe te winnen, daarna zien we wel. We hebben geleerd uit het verleden en willen eerst focussen op rittenkoersen van één week: Tirreno, Catalonië, Baskenland … Dat is ook het doel met onze andere ronderenners. Vansevenant, Van Wilder …: die jongens hebben al mooie dingen laten zien, maar we willen de druk nog niet te hoog leggen.”

Dit artikel verscheen in de Wielergids van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!