Deel dit artikel:

Tom Boonen: ‘Nog eens zorgeloos knallen’

2013, 2014 en 2015. Drie voorjaren om snel te vergeten wegens miserie troef of valpartijen bij de vleet. Het geluk zat Tom Boonen de voorbije jaren niet mee in zijn wedstrijden. "Ik weiger om mijn carrière te laten eindigen met een valpartij", aldus een gretige Boonen.

Cycling.be magazine sprak Tom Boonen tijdens de stage in Calpe voor het februarinummer.

Wat zijn je ambities voor 2016?

‘Ik wil gewoon eens terug een normaal voorjaar beleven, op volle sterkte die klassiekers rijden. Dat was me de voorbije drie jaren niet gegund. 3 en 10 april (data van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, red) staan alvast met stip aangeduid in mijn agenda. Ik wil me nog eens op mijn volle waarde tonen. De cijfers staan er, niets moet nog, ik heb mijn palmares, maar ik geef toe: deelnemen doe ik niet om tweede of derde te worden. Winnen is voor mij nog altijd het belangrijkste. Dat steek ik niet onder stoelen of banken.”


Kun je die klassiekers nog winnen? Kun jij een John Degenkolb (het interview vond plaats voor het onfortuinlijke ongeval bij Giant-Shimano, red.) en Alexander Kristoff bijvoorbeeld nog kloppen in een sprint?

“Natuurlijk. Als ik daar niet meer in geloof, dan ben ik heel slecht bezig. Het is ook niet dat zij zo snel aan de finish zijn. Ik ben ook nog snel aan de meet. Alexander en John zijn sterke klassieke coureurs en rap aan de finish, maar ze zijn zeker te kloppen: ze zijn niet onverwoestbaar. Het zal voor beide renners een moeilijker seizoen worden dan 2015. Dit wordt het jaar van de bevestiging. Vorig jaar was alles goed, werden er geen vragen gesteld. Die zullen er nu wel komen. ‘Je hebt Milaan-San Remo niet gewonnen, John? Hoe komt dat?’ (gekscheert). Het is anders om te bevestigen dan om de eerste keer te winnen. Dat heb ik zelf de voorbije jaren al meer dan genoeg ervaren.”

Ben je nog altijd de absolute kopman in de klassiekers?

“Dat ben ik nooit geweest, misschien één jaar, want we hebben altijd meerdere kopmannen uitgespeeld.”

Lees het volledige interview in het februarinummer (met Teamspecial!) van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het HIER na registratie online op Blendle.