Deel dit artikel:

Tim Merlier: ‘Hoop bij Quick-Step nog makkelijker te winnen’

De komende drie seizoenen verdedigt Tim Merlier de kleuren van ‘The Wolfpack’. In de zestiende aflevering van onze podcast Arrivee ging de Belgische kampioen dieper in op deze nieuwe mijlpaal in zijn carrière. Naast zijn successen en ambities op de weg kwamen ook het veld, het gravel en zelfs de piste aan bod.

Na enkele mooie jaren bij de gebroeders Roodhooft, met twee Belgische titels op de weg en ritzeges in de Tour en de Giro als absolute hoogtepunten, stapt Tim Merlier binnenkort over naar Soudal – Quick-Step. Vanwaar de keuze voor het sterrenteam van Patrick Lefevere? “Ik hoop er een extra stap vooruit te zetten en een nog betere renner te worden. En meer te winnen, uiteraard”, legt Merlier uit. “Bovendien zal ik er nog beter omringd zijn dan in het verleden. Niet dat het slecht was bij Alpecin-Deceuninck, maar dankzij de fenomenale lead-outs bij Quick-Step hoop ik dat het in mijn favoriete koersen – vlakke ritten in grote rondes en eendagswedstrijden als Kuurne-Brussel-Kuurne en Gent-Wevelgem – nog net iets makkelijker zal gaan. Aan motivatie geen gebrek: ik wil bewijzen dat ik mijn plek bij ‘The Wolfpack’ waard ben!”

Ideale prikkel in het veld

Je zou het haast vergeten door zijn vele successen op de weg, maar Tim Merlier was enkele jaren geleden nog voltijds crosser. Ook deze winter duikt hij opnieuw het veld in, zij het zonder grote ambities. “Ik zie het vooral als een prima aanloop naar het voorjaar en de rest van het wegseizoen. Op training kan je jezelf niet zoveel pijn doen als tijdens een veldrit. De intensiteit van de specifieke inspanningen die je daar levert, komt je ten goede op de weg, op voorwaarde dat je reeds de nodige crosservaring hebt. Iemand als Remco Evenepoel of andere wegrenners-pur-sang zou ik het nu niet meteen aanraden. Als je de bochtentechniek niet onder de knie hebt, beleef je weinig fun aan een veldrit. Maar voor mezelf is het een ideale prikkel. Ook bij Quick-Step vinden ze het een goed idee. Vanaf half december begin ik er in principe aan.”

Deelname aan WK gravel?

“Offroad is en blijft mijn eerste liefde”, bekent Tim Merlier. “Al wil dat zeker niet zeggen dat ik de weg al beu ben. Vergeet niet dat ik pas sinds coronajaar 2020 hoofdzakelijk wegrenner ben. Ik heb dus nog veel te leren en te ontdekken, maar ik hoop nu en dan toch zijstapjes naar andere disciplines te kunnen blijven maken. Gravel spreekt me bijvoorbeeld ook wel aan. Ik had er graag bij geweest op het WK. Toen ik hoorde dat Gianni Vermeersch en Mathieu van der Poel zouden meedoen, dacht ik: ‘Verdorie, waarom hebben ze mij niet gevraagd?’ (lacht). Volgend jaar zou ik graag aan de start staan als we het ingepast krijgen in mijn programma!”

Zin in meer? Luister dan naar de zestiende aflevering van de podcast Arrivee, met Tim Merlier en Bart Vandermaelen als centrale gasten. Ook de andere afleveringen zijn via de gekende podcastkanalen te (her)beluisteren.

Gerelateerde artikels