Deel dit artikel:

Tijdritpak met labo

Vandaag rollen de Ineos Grenadiers van het Tourstartpodium in het supersonisch tijdritpak van Bioracer. De voorbije dagen was zelfs een mobiel Bioracer Protolab in Kopenhagen aanwezig om last-minute aanpassingen nog uit te voeren.

Tijdens le Grand Départ in het Deense Kopenhagen starten de renners van Ineos Grenadiers in een extra aerodynamisch tijdritpak op maat, ontwikkeld door het Belgische Bioracer. De kledingpartner van het wielerteam werkte de afgelopen maanden in nauw contact samen met de renners, het INEOS Grenadiers performance team en partners.

Meer dan 300 uren aerodynamicatesten in 2022 leverden de nodige data op om dit supersonische tijdritpak te ontwikkelen. Gegevens van de windtunneltesten in Bike Valley (Beringen), Polytechnic University (Milaan) en Nabaflow (spin-off Stavanger University in Noorwegen) bewezen dat het tijdritpak aerodynamischer en sneller dan ooit tevoren is.

Het Katana-pak dat Bioracer ontwikkelde voor Tokio 2020 vormt de basis van het geoptimaliseerde tijdritpak. Daarin schitterden zowel Annemiek van Vleuten, Tom Dumoulin, Anna van der Breggen als Wout van Aert op de Olympische Spelen. In dit lichte pak zijn de aerodynamische eigenschappen van de stof cruciaal, maar ook de ondersteuning die het pak de renner biedt. Een goed tijdritpak dwingt het lichaam namelijk in een compacte houding met naar binnen gebogen schouders om zo het frontale oppervlak zo klein mogelijk te maken.

Elk pak is maatwerk, bemeten op het lichaam van de individuele atleet. Het tijdritpak van de wereldkampioen werd volledig aan zijn lichaamsbouw, voorkeuren en racepositie aangepast. Dat betekent in zijn geval een op maat gemaakt pak met een rits vooraan en zonder leggrippers, beide voor zijn persoonlijk comfort. Het lassen en tapen van de naden in plaats van ze klassiek te stikken én ze strategisch plaatsen, vermijdt zelfs de kleinste turbulenties die een negatieve invloed zouden kunnen hebben op zijn aerodynamica. Daarnaast is er gekozen voor een glad stofoppervlak op de rug en mouwen.

In de Tour de France draait het dus om details. Om daar op in te spelen worden de renners drie keer per jaar opgemeten. In augustus is er een intake voor het kledingpakket, voor de jaarwisseling volgt een controle en na de voorjaarsklassiekers meet Bioracer om de laatste aanpassingen voor de grote rondes door te voeren. Van aerosok tot racepak: door elke renner jaarlijks zo’n 3,5 uur op te meten, zitten meer dan 140 items uit hun Tourkledingpakket als gegoten.

Om niets aan het toeval over te laten was de voorbije dagen een mobiel Bioracer Protolab in Kopenhagen aanwezig. In de mobiele test- en productie-omgeving voerden drie Bioracerspecialisten op vraag van de renners last-minute aanpassingen door voor optimaal comfort zonder performanceverlies.

Gerelateerde artikels