Deel dit artikel:

Thaise fiets zuivert de lucht

Fietsen in plaats van je verplaatsingen maken met de auto is sowieso goed voor het milieu, maar in Thailand gingen ze nog een stap verder: ze ontworpen een E-bike die de lucht kan zuiveren.

Ingenieurs van het Thaise bureau Lightfog Creative & Design willen dat de fiets niet enkel bekendstaat als gezond en efficiënt vervoermiddel, maar ook nog als luchtzuiveringstoestel. Het project zit voorlopig nog in de ontwerpfase, maar de bedenkers willen een alumium E-bike laten aandrijven door een toestel dat via een fotosynthesereactie tussen water en elektrische stroom (vanuit een Lithium-ion batterij) zuurstof aanmaakt.

Het voorlopige ontwerp maakt nog niet duidelijk hoeveel zuurstof er zou worden geproduceerd en hoe efficiënt de batterij van de E-bike zou zijn, maar het won wel al een Red Dot Design Award. Welke nadelen aan het idee zitten en welke bijwerkingen de fiets zou hebben, is nog niet meteen duidelijk. De ontwerpers plannen nu een eerste prototype.

“We willen producten ontwerpen die de luchtvervuiling in de stad kunnen verminderen, dus besloten we om een fiets te ontwerpen, want fietsen zijn nu al milieuvriendelijke transportmiddelen”, zei creatief directeur Silawat Virakul aan de website Co.Exist. “Fietsen kan files in de stad verminderen. Bovendien wilden we nog meer waarde aan de tweewieler geven door de mogelijkheid toe te voegen om vervuiling tegen te gaan.”