Deel dit artikel:

Test zelf de scherprechters van Parijs-Nice!

Een fietsvakantie in Frankrijk gepland en wel zin om 2 cols van Parijs-Nice te ronden? Wij geven je alvast de nodige info over la Montagne de Lure, alias het zusje van de Mont Ventoux en 'good old' col d'Eze.


Vinokourov op de flanken van de col d’Eze in 2002. (foto belga)
Voor het eerst in de geschiedenis van het wielrennen moeten/mogen de renners over de flanken van La Montagne de Lure. De Lure ligt op 1600m hoogte. Nog nooit eerder kwam een rit van Parijs-Nice op zulke hoogte aan. 

De Lure wordt wel eens vergeleken met de gevreesde Mont Ventoux omwille van het desolate rotslandschap. De beklimming is 13,8 km lang aan een gemiddeld percentage van 6,6%. Een hele uitdaging dus!De col d’Eze is dan weer een oude bekende in Parijs-Nice. Voor het eerst overwonnen in 1968 en daarna talloze keren scherprechter. Deze beklimming is 8 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1%. Eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht op Nice en de Middellandse zee

De col was ook eenmaal het decor van een Tour-etappe tussen Marseille en Monaco. In 1953 bereikte de Fransman Joseph Mirando als eerste de top. Aan jou om hetzelfde te doen met je fietskliek deze zomer?