Deel dit artikel:

TEST: Zannata Z27evo

Wil je meegaan met de nieuwste trends maar vind je 29 inch wielen er even lomp uitzien als karrenwielen? Dan kan de 27,5" of 650b wel eens jouw maat zijn. Meer nieuwe fietsen vind je in de cycling.be Fietsenspecial!

Na de succesvolle Z29 stelde Zannata deze Z27evo met de kleinere ’tussenmaat’ voor. Een licht carbon frame met vloeiende lijnen en een betrouwbare Magura-voorvork: de ingrediënten voor een smakelijke moddercocktail?

Wie de handelbaarheid van de oude, intussen bijna verdwenen 26″ wil combineren met het rolvermogen van de 29’er komt automatisch bij de 27,5″ uit. Deze carbon hardtail belooft dan ook een vinnig karakter. De eerste testrit ontgoochelt niet. Deze Z27evo vraagt er gewoon om om van de ene naar de andere bocht gegooid te worden, terwijl je tussendoor nog snel even een wheelie of manual trekt. De Miche-wielen zijn niet van de lichtste maar ze zijn geen belemmerende factor in het rijplezier. Geen steekassen bij deze Zannata, maar de stijfheid die je daarmee creëert heb je toch meer nodig bij de 29’ers. Hier konden we niet meteen zeggen dat we ze misten.

MACHTIGE MAGURA

Een van de redenen waarom de voorkant meer dan stijf genoeg is, is de uitstekende voorvork. De Magura TS6 is de basisversie van deze fabrikant, maar er zijn dan ook maar twee types verkrijgbaar. De poten van de voorvork hebben bovenaan een dubbele brug en dat lijkt ervoor te zorgen dat er geen ongewenste bewegingen ontstaan. Wil je sprinten of op asfalt rijden, dan doet de lockout op de vork perfect zijn werk. Maar zet je de vork open, dan functioneert hij enorm soepel. Nadat we de Magura op de correcte druk zetten voor ons, liet de vering dan ook niets te wensen over. Wil je de rijervaring zo puur mogelijk behouden, dan is er ook de vaste full carbon vork als optie.

Shimano SLX is een betrouwbare keuze in deze prijsklasse. De SLX zien we terug in de remmen (een goede keuze, want een essentieel onderdeel bij het betere MTB-werk) en achterderailleur. De rest, uitgezonderd de ketting, is Shimano Deore. Wel zouden we zelf niet kiezen voor de hier geteste triple maar voor een dubbel, wat meteen zou zorgen voor iets vlotter schakelen. Over de werking van de remmen kun je nooit klagen bij Shimano, dus ook hier niet. Wil je liever de mix van Deore XT en SLX, dan betaal je 200 euro meer, voor de nieuwe XT M8000 met dubbele crankset en 11-speed achteraan, leg je 2895 euro neer. Dan krijg je wel een betere Miche 966AXY-wielset erbij.

Zannata monteert zijn MTB’s af met de nieuwe Deda Mud-onderdelen. Het brede stuur sluit naadloos aan bij de kwaliteiten van de fiets en laat je toe de controle te houden op technische passages.

SPEELSE HARDTAIL

Het frame is rechtstreeks afgeleid van de grote broer, de Z29evo, en dat is eraan te zien: een licht gebogen bovenbuis die vloeiend overloopt in de achtervork, interne bekabeling die weinig mogelijkheid tot bekrassing door de kabels biedt (en waar dat wel zou kunnen zitten rubberen beschermingen), en een verlopend balhoofd voor de nodige stijfheid. Mocht het onze fiets zijn, zouden we beschermstickers aanbrengen op de achterbrug en de onderkant van de schuine buis om steenslag het frame niet te laten beschadigen. Qua trapefficiëntie konden we geen nadelige invloeden onderscheiden. Zowel sprinten als snelle bochten nemen gebeurt zonder vertraging. Een hardtail zal natuurlijk nooit echt comfortabel zijn op ruwer terrein maar deze Zannata is achteraan wel soepel genoeg om een hobbel niet te transformeren in een schop onder je kont. Maar het hoofddoel van deze fiets is voor speelsheid zorgen en op dat vlak presteert hij perfect.

SPECIFICATIES

Frame: Zannata Z27evo monocoque UD carbon

Voorvork: Magura TS6 100 mm

Wielen: Miche XM40.27,5

Banden: Schwalbe Racing Ralph 2.25

Cranks/ketting/voorderailleur/shifters: Shimano Deore 3×10

Remmen/achterderailleur: Shimano SLX

Ketting: KMC X10-93

Stuur(pen): Deda Mud Peak

Zadelpen: Deda RSX-01

Zadel: Selle Italia SLS

Maten: M, L, XL

Gewicht: 11,25 kg (excl. pedalen)

Prijs: 2.195 euro

De cycling.be Fietsenspecial, met 72 nieuwe racefietsen en MTB’s voor het nieuwe jaar, ligt op 5 januari in de winkel!

Dit artikel verscheen origineel in het septembernummer van cycling.be magazine.