Deel dit artikel:

Telefacts over gezond trainen

Zelf kruipt Cathérine Moerkerke zelden op de fiets, ze is vooral een passieve koersfanaat. De Telefacts-presentatrice legde als Bekende Velofiel een conditietest af bij Energy Lab. De reportage kwam dinsdag ook op tv.

Met in haar zog een voltallige cameraploeg van Telefacts zakte Cathérine Moerkerke af naar ons Energy Lab in Gent om zich binnenstebuiten te laten keren. Het duidingsprogramma van VTM wilde wel eens weten hoe het eraan toegaat tijdens zo’n lichaamsscan en inspanningstest. Met Moerkerke als proefkonijn raakte de tv-crew na oneindig veel shots en takes al heel wat wijzer.

Nochtans is de racefiets voor Moerkerke geen vreemd voorwerp. “Ik kan ook wel fietsen, hoor. Ik heb een koersfiets met een recht stuur in de garage staan. Geen superprofessioneel model, maar wel een hele lichte. En vorig jaar ben ik op uitnodiging van Studio 100 op de piste van de Blaarmeersen in Gent gaan rijden – een speciale ervaring. Het was even wennen om te fietsen zonder remmen en met een vast verzet, maar ik heb er enorm van genoten.”

Moerkerke nestelt zich onder de indrukwekkende machine die een volledige lichaamsscan zal uitvoeren. “Ik zie alleen maar goede dingen”, luidt zes minuten later de conclusie van Energy Lab-coach Paul Van Den Bosch. De resultaten tonen een sterke botstructuur, te danken aan de vele looptrainingen, en een vetpercentage dat lager ligt dan dat van de gemiddelde vrouw. Ook mag Moerkerke met trots zeggen dat ze over een quasi perfect symmetrisch onderstel beschikt. “Het verschil in spiermassa tussen je linker- en rechterbeen bedraagt slechts tien gram. Verwaarloosbaar”, duidt Paul Van Den Bosch. “Dat wil zeggen dat je lichaam uitermate geschikt is om te fietsen.”

“Een goed begin”, glimlacht Moerkerke. Zonder specifieke training kruipt ze vervolgens met een bang hartje op de fiets voor haar inspanningstest, uitgedost in een trendy roze outfit – een frisse verschijning. De eerste vijftien minuten lijkt er geen vuiltje aan de lucht en omschrijft la Moerkerke haar gevoel als ‘matig’. Maar wanneer de weerstand opgevoerd wordt naar 150 watt krijgt ze het zwaar te verduren. De souplesse verdwijnt en het dartele veulen heeft plots meer weg van een zwoegend werkpaard. Twee minuten lang haalt ze nog alles uit de kast om 165 watt te trappen, maar dan is haar liedje uitgezongen.

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!