Deel dit artikel:

Sven Nys opnieuw uitgeroepen tot Koning Winter

Sven Nys werd tijdens de VIO Cyclocross Masters in Waregem gekroond tot de nieuwe Koning Winter, de beste veldrijder van het afgelopen seizoen. Niels Albert en Lars van der Haar werden 2 en 3.

De vakjury en lezers van cycling.be hebben Sven Nys unaniem verkozen tot Koning Winter. In de uitslag gaat hij bij de kenners Wereldbekerwinnaar Lars van der Haar vooraf, bij het lezerspubliek Niels Albert.

De uittredende wereldkampioen begon eerder wisselvallig aan het seizoen: hij won wel in zijn eerste wedstrijd, in Las Vegas, maar had ook mindere dagen, zoals tijdens de Wereldbekercross in Tabor. Zonhoven was het kantelpunt: de felbevochten zege in Limburg gaf Nys het nodige vertrouwen voor een schitterend november. Maar het was vooral zijn suprematie tijdens de kerstperiode die hem de terechte winnaar maakt van de vierde Koning Winter.

WIE ANDERS?

Bij de vakjury behaalde Sven unaniem de hoogste score. “Wie anders?”, is een vaak gehoorde motivering. Sven is op zijn 37e nog altijd een toonbeeld van perfectie en beroepsernst. Michel Wuyts vindt hem nu fysiek scherper dan in de jaren toen hij nog meer won. “Ik heb een tijdje geleden de video van Hooglede 2007 herbekeken. Het lijkt me dat Sven nu enkele kilo’s minder weegt dan in de jaren waarin hij nog zoveel meer won. Hij is en blijft gefocust met zijn lichaam bezig en is ook mentaal sterker geworden. Zijn beste WK’s reed hij volgens mij dit jaar in Hoogerheide en drie jaar geleden in Sankt Wendel.”

VECHTEN VOOR HET PODIUM

Voor plaats twee verschillen de meningen bij de vakjury: vijfmaal wordt Lars van der Haar als tweede vernoemd, driemaal wereldkampioen Stybar en eenmaal Niels Albert. Christophe Roodhooft vindt de stunt van Zdenek Stybar in Hoogerheide belangrijker dan de regelmaat van zijn eigen poulain of de Wereldbekerwinst van Lars van der Haar. Ook Mario De Clercq en Paul Herygers vinden Stybars zege op het WK na Nys’ suprematie het belangrijkste wapenfeit. Anderen vinden dat een echte Koning Winter meer dan zeven crossen moet rijden.

Lars van der Haar krijgt dan weer veel sympathie door op zijn 22e al de Wereldbeker te winnen. Vooral de manier waarop hij in oktober de eerste twee manches naar zijn hand kon zetten, oogstte veel bewondering. Al zijn er ook anderen die vinden dat hij door zijn heel beperkte programma meer kansen kreeg. Kansen die hij niet heeft aangegrepen op het WK in Hoogerheide, zijn grote doel voor dit seizoen.
Door zijn minder goede weken na Nieuwjaar is over Niels Albert de perceptie ontstaan dat hij er een slecht seizoen op heeft zitten. Maar voor Paul Van Den Bosch is hij nog altijd een van de mannen van het seizoen. “Niels won acht wedstrijden en staat in alle drie de klassementen op het eindpodium. Het was deze winter misschien wat minder dan de voorgaande jaren, maar verre van slecht.”

BELOFTEN BOVEN!

Richard Groenendaal schuift naast de obligate Sven Nys en zijn landgenoot Lars van der Haar twee beloften naar voor. “Ik vind dat Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel dit jaar het talent en het lef hebben getoond om op korte termijn door te stoten naar de absolute top.”
De nieuwe Koning Winter werd plechtig gekroond tijdens de VIO Cyclocross Masters in Waregem, de afsluiter van een spannend seizoen.

DE TELLING

Experts (50%) Cycling.be-lezers (50%) Totaal
Sven Nys
Niels Albert
Lars van der Haar
Tom Meeusen
Zdenek Stybar   
Wout Van Aert    
Philipp Walsleben 
Rob Peeters
Mathieu Van der Poel
Klaas Vantornout
Wietse Bosmans
Kevin Pauwels
50
16 
20
10
12
1

 1

40
18 
8
15
4
3
3
2
2
0,5

1
90 
34
28
25
16
4
3
2
2
1,5
1
1

Lees het volledige artikel in het maartnummer van cycling.be magazine, vanaf dinsdag 4 maart in de winkel.