Deel dit artikel:

Stralende start voor Ename Classic Ronse

De Ename Classic Ronse kon rekenen op een recordopkomst. Meer dan 2000 wielertoeristen haalden hun fiets van stal om vanuit Ronse de Vlaamse Ardennen-hellingen te bedwingen tijdens de derde rit van de Bank van De Post Cycling Tour.


Meer dan 2000 wielertoeristen genoten van het weer tijdens de Ename Classic. (foto Alain Buyck)


Vooraf hadden zich al 600 mensen ingeschreven maar de zwoele temperaturen zorgden voor een veelvoud van dat aantal. De zon was onmiddellijk volop aanwezig maar ’s ochtends vroeg was het toch nog frisjes. Aan de hand van de korte outfits kon afgeleid worden dat de meesten erop vertrouwden dat het snel zou opwarmen. En inderdaad, de armstukken waren al vlug overbodig.
 
Ongeveer de helft van de wielertoeristen koos voor de lange afstand van 144 kilometer met niet minder dan 25 hellingen, de anderen opteerden voor de kortere varianten van 83 of 102 kilometer. Oude bekenden zoals de Koppenberg, Oude Kwaremont en Paterberg werden afgewisseld met minder bekende hellingen als Fortuinberg, Armekleie en Le Horlitin.

Hugo Vandevelde (50, Zwevegem) reed de volle 144 km en vatte het treffend samen: “De organisatie was even schitterend als het parcours en als het werk van de seingevers. Ik durf zelfs zeggen: niet voor verbetering vatbaar!”

Eef Vandendriessche (26, Waregem) vond de 83 km heel tof maar was naar eigen zeggen supervermoeid: “Toch is dit voor herhaling vatbaar, zeker met zo’n weertje.”

Een tiental jonge enthousiastelingen werden bij de Kids Tour begeleid voor een tochtje van 25 km. De Kanarieberg en Hotond vormden voor hen de voornaamste obstakels. Dit was niet uitsluitend een jongensaangelegenheid want deelneemster Hanne Vandenbroeke verzekerde ons dat ze haar mannetje kan staan met haar koersfiets.
 
Met meer dan 2000 inschrijvingen verbeterde de Ename Classic Ronse het deelnemersaantal met 150 in vergelijking met 2009, toen nog onder de naam ‘Reuzen van Vlaanderen’. Na afloop konden die allemaal met volle teugen genieten van hun Ename op het zonovergoten terras.
Gerelateerde artikels