Deel dit artikel:

Straffe Strava WVA op Ventoux

Na het grootse nummer op de Ventoux tijdens de 11e Tourrit deelde Wout van Aert op Strava zijn indrukwekkende cijfers. De Belgische kampioen maakte indruk bergop en boekte zelfs een afdalingsrecord. Zijn tijden waren nadien ook even ‘gemeld’ maar ondertussen is alle cijfermateriaal terug op Strava beschikbaar.

Voor wie de rit van woensdag 7 juli volgde, komt het niet als een verrassing dat van Aert snelle tijden klokte tijdens de rit met een dubbele beklimming van ‘de kale berg’.

Een glimp van de werken van van Aert: een rits persoonlijke records en zijn KOM in de afdaling (bron: Strava)

Stevig bergop

Vanuit Bédoin – een beklimming die ook wel wordt beschouwd als de zware kant van de Ventoux – werd de chronometer op de top afgedrukt na precies 1 uur. Zeker straf als je weet dat de tricolore renner daar al grotendeels alleen het werk opknapte. Goed voor een 9e stek in de Strava-rangschikking waar Tadej Pogacar tijdens diezelfde rit de nieuwe KOM (King of Mountain) werd met 57:16. Op de ‘softere’ kant van de Ventoux – de klim vanuit Sault – boekte van Aert dan weer ‘slechts’ een persoonlijk record in 57:57.

Record bergaf

Waar de gele trui een KOM scoorde tijdens de beklimming van de Ventoux, kon van Aert in het beginstuk van de eerste afdaling een record op zijn conto schrijven. De Belgisch kampioen vlamde tussen de Mont Ventoux (1.910 m hoogte) en de Mont Serain (1.453 m) naar beneden aan 73,3 km/u. Onderweg verzamelde de Belgisch kampioen ook nog een hele resem andere persoonlijke besttijden en KOM’s op minder gekende segmenten.

Tour de France rit 11 op het Stravaprofiel van Wout van Aert (bron: Strava)

Segmentpogingen even ‘gemeld’

Wie had gehoopt om de inspanningen van van Aert op Strava segment per segment te kunnen ontleden, was er een tijdlang aan voor de moeite. Zijn activiteit van 7 juli werd ‘gemeld’ op Strava waardoor zijn resultaten even werden uitgesloten van de openbare segmentklassementen. Dit is het gevolg van het Stravasysteem of de community die het resultaat als onbetrouwbaar beschouwd. Dergelijk onrecht overkwam Tadej Pogacar ook al na de Alpenrit naar Le Grand Bornand waarin hij het geel veroverde met een impressionante aanval.

De analyse van de raid van de Belgische kampioen op ‘de kale berg’ (bron: Strava)

Cijfertjes

Ondertussen is de foutieve melding rechtgezet, en kan men op Strava zelf terug de verwezenlijkingen raadplegen uit rit 11 van de Tour 2021. Voor de diehards doorlopen we nog even de boekhouding: van Aert legde in 28°C de 206,08 km af in 5:33:36 en kon daarna 4.629 hoogtemeters afstrepen. Met een gemiddelde cadans van 93 omwentelingen per minuut haalde hij een gemiddelde snelheid van 37,1 km/u met uitschieters als een maximale snelheid van 101,5 km/u en een maximale omwentelingssnelheid van 200. Het geschatte vermogen bij de raid van de ’totaalwielrenner’ op de Ventoux was daarbij gemiddeld 389 W, met 1.300 als maximaal wattage.