Deel dit artikel:

Straf: Pro Cyclists Data analyseert gegevens Omloop en KBK

Het afgelopen weekend kregen de Vlaamse hellingen een eerste keer de profs over zich heen. Maar wie verkende het uitgebreidst het parcours? En wie vloog als snelste over de Oude Kwaremont? Pro Cyclists Data analyseerde alle gegevens voor jou.

Dit seizoen zal Pro Cyclists Data heel wat koersgegevens voor je bekendmaken. Erg leuk om na de wedstrijd te kijken wie waar het snelste reed en welke jongens de hoogste wattages kunnen duwen. Zo’n technologische ontwikkelingen kunnen we alleen maar toejuichen.

Verkenning Omloop Het Nieuwsblad

We beginnen bij het begin: de verkenning van de Omloop Het Nieuwsblad. Volgens Pro Cyclists Data verkende Lukasz Wisniowski van Etixx – Quick Step maar liefst 139,2 km van de Omloop. De Belg Dimitri Claeys deed slechts zevenhonderd meter minder en dat loonde. De 28-jarige renner van Wanty – Groupe Gobert strandde op een twaalfde plek. Verder trokken ook Oliver Naesen en Greg Van Avermaet erop uit voor een tocht van 133 km Vlaamse wegen. Gevolg: Naesen demarreerde in volle finale en Van Avermaet pakte de zege. Parcourskennis lijkt toch wel echt belangrijk voor de kasseiklassiekers, niet?

Analyse Omloop Het Nieuwsblad

Op de Lange Munte was de kopgroep met Van Avermaet en Tiesj Benoot vier à vijf seconden sneller dan de groep Jens Debusschere Tom Boonen. En als we de laatste tien kilometer van de Omloop onder de loep nemen, zien we dat het er stevig aan toeging. De kopgroep, met latere winnaar Van Avermaet, Peter Sagan, Benoot, Luke Rowe en Alexis Gougeard, haalde er een gemiddelde snelheid van 45,2 km/h. Maar het jagende peloton ging beduidend sneller met een gemiddelde van 47,5 km/h. De maximale sprintsnelheid van Van Avermaet bedroeg 53,3 km/h. Dat is exact 4 km/h sneller dan Benoot die derde werd. Na zo’n 200 kilometer koersen, kunnen we dit verre van slechte resultaten noemen.

Analyse Kuurne-Brussel-Kuurne

Onderweg sprokkelde Pro Cyclists Data de gegevens van de beklimming van de Oude Kwaremont. Daniel Oss van BMC knalde er met een gemiddelde snelheid van 29,6 km/h op. Dat is 0,1 km/h sneller dan Van Avermaet en 0,3 km/h rapper dan Niki Terpstra, die tweede en derde staan in de Strava-top. Ook Naesen scoorde weer goed in de statistieken. Hij bekleedt er de vierde plek met 29,0 km/h. Kijk maar uit naar de jonge kerel van IAM.

Ten slotte zien we de resultaten van de eindspurt in Kuurne. De Franse spurter Arnaud Démare tikte op een gegeven moment 70,9 km/h aan. Maar ook Wisniowski (63,7 km/h) en Edward Theuns (69,1 km/h) reden een sterke slotkilometer naar de vijfde en achtste plek.

We kijken alvast uit naar de analyses van de volgende grote voorjaarskoersen.