Deel dit artikel:

Stephen Roche in Hall of Fame van Giro

Stephen Roche, winnaar van de Giro in 1987, is de derde man in de Hall of Fame van de Ronde van Italië. Eddy Merckx en Felice Gimondi werden eerder al gelauwerd voor hun prestaties. Voor de gelegenheid maakte RCS Sport een compilatiefilmpje van zijn zegetocht.

Roches intrede in het rijtje komt minder dan drie maanden vooraleer de Giro van start gaat in Ierland. Het thuisland van Roche is het decor van de eerste drie ritten.

 

Hij liet al weten dat hij erg vereerd was met de erkenning. “De Giro heeft altijd een speciaal plaatsje in mijn hart gekregen. Mijn zege in Italië was de eerste grote overwinning in mijn wonderjaar. Het was een enorm succes: voor de eerste keer werd ik aanzien als een wielerkampioen.”

 

Om zijn intrede in de Hall of Fame te vieren, stelde organisator RCS Sport een filmpje voor met de hoogtepunten van Roche. Daarin is te zien hoe de Ier het gevecht om het roze wint tegen Robert Millar.

 

De 54-jarige Roche won in 1987 de Giro, de Tour de France en het wereldkampioenschap. Daarmee deed hij het kunstje van Eddy Merckx na, die het flikte in 1974.