Deel dit artikel:

Stéphane Heulot: ‘Onderste uit kan halen om De Lie te houden’

Zondag vindt in Izegem het BK op de weg plaats. Arnaud De Lie maakt zijn rentree na zijn zware crash in de Vierdaagse van Duinkerke. Eerder dit jaar praatten we uitvoerig over het goudhaantje van Lotto Dstny met CEO Stéphane Heulot.

Het contract van Arnaud De Lie werd vorig jaar al opengebroken tot eind 2024, maar de concurrentie ligt op de loer. Dus ofwel zul je financiële inspanningen moeten doen om hem langer aan boord te houden, ofwel om hem nog beter te omringen …

“Het zou ontzettend stom zijn als we niet het onderste uit de kan halen om Arnaud te houden. Maar tegelijk kan ik de toekomst van de ploeg niet reduceren tot die ene renner. Dat zou niet fair zijn tegenover hem en niet respectvol tegenover de anderen. Arnaud mag dan wel heel matuur zijn, hij is nog altijd maar 21. Dus er is nog enorm veel progressiemarge. De hamvraag is hoe Lotto Dstny die progressie in goede banen kan leiden. Daar is een visie voor nodig die gedeeld wordt door de hele ploeg. Want de basis van een ploeg blijft nog altijd de kwaliteit van de omkadering, terwijl renners komen en gaan. Gelukkig houdt Arnaud de voeten op de grond. Hij weet wat hij wil, maar hij weet ook dat wij er alles aan zullen doen om aan zijn verwachtingen te voldoen. Wíj moeten met z’n allen bewijzen dat bij ons blijven een goed idee is, zodat we ons niets kunnen verwijten en ons geen schuld- of minderwaardigheidsgevoel laten aanpraten door de buitenwereld.”

Ergert het u wanneer buitenstaanders beweren dat De Lie weg moet bij Lotto Dstny als hij het wil waarmaken?

“Zeer zeker. Onlangs is Patrick Lefevere met een helikopter geland bij de boerderij van Arnaud om met hem te praten. (sarcastisch) Dan denk ik: psychologisch niet het beste idee, meneer Lefevere. Als hij indruk had willen maken op Arnaud en zijn ouders, was hij beter met een John Deere-tractor gekomen … Zonder pretentieus te willen klinken: er zit maar één iemand in mijn stoel en dat ben ik. Ik heb enorm veel respect voor Patrick Lefevere en voor zijn carrière, maar ik ben Patrick niet. Het staat hem vrij om Arnaud te benaderen, maar het valt me op dat iedereen dat blijkt te weten. Ik praat pas als iets écht gebeurd is en niet vooraf om anderen uit balans te brengen. Point à la ligne.

Als De Lie blijft, is dat wel een mooi visitekaartje dat Lotto Dstny een pak sexyer zou maken voor andere renners.

“Ik denk dat alle ingrediënten daarvoor vandaag al voorhanden zijn. Ik ben me ervan bewust dat we een ietwat oubollig imago met ons meeslepen, maar de veranderingen van de voorbije vijf jaar – ook al waren die niet allemaal geslaagd – getuigen van een bewustzijn dat er iets moest veranderen. Misschien is die degradatie wel de elektroshock geweest die de ploeg nodig had. Nu is het aan ons om die tegenslag om te zetten in een kans voor morgen. Want als we die kans nu niet grijpen, zullen we er nooit geraken.”

Dit artikel verscheen eerder in Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!