Deel dit artikel:

Stelviokoorts stijgt

Van 13 tot en met 15 juni vertoeven een 2500-tal moedigen bij de Passo dello Stelvio om de monsterlijk hoge col voor het goede doel te beklimmen. Vandaag is het de beurt aan de profs, die er het Giroklassement in een definitieve plooi kunnen leggen.

139 kilometer en waarschijnlijk tonnen sneeuw langs de kant. Met de Passo Gavia, de Passo dello Stelvio en aankomst op Val Martello moet het peloton vandaag een bijzonder gevreesde etappe afwerken. De Stelvio is de Cima Coppi, de hoogste col van deze Giro, en is als zware, mooie klim ideaal televisievoer. Zeker voor wie half juni zelf mee naar het Stelvio-evenement trekt.

Waar ‘Passo dello Stelvio’ vorig jaar in het teken van diabetespatiënten type 1 en type 2 stond, gaat nu extra aandacht naar prediabetes, een voorloper van diabetes type 2 die dikwijls onopgemerkt intreedt. Op het moment van prediabetes is er via een gezonde levensstijl en de juiste behandeling dikwijls nog een terugweg mogelijk.

Onder begeleiding van Energy Lab stomen een aantal deelnemers met prediabetes zich een half jaar lang klaar voor de grote uitdaging. Leerkracht middelbaar onderwijs Toon Wirix is er een van. Dankzij opvolging van Energy Lab, zijn doorzettingsvermogen en een aangepast voedingspatroon verbeterde hij zijn fietsprestatie met maar liefst 40 procent, maar wat belangrijker is: zijn huisarts heeft na zijn laatste bloedcontrole officieel bevestigd dat Toon geen prediabetes meer heeft.

Het hele prediabetesteam voor de Stelvio overtreft trouwens de verwachtingen. 2500 sympathisanten zullen mee de mythische col beklimmen, over de wegen waar Thomas De Gendt twee jaar geleden de Ronde van Italië op zijn kop zette.

De bergpas van 21,5 kilometer aan 7,1 procent staat op zaterdag 14 juni op het programma. Dan klimmen de deelnemers tot een ijle hoogte van 2758 meter. Nadien kunnen ze bekomen met een massage en een pasta party. Vanaf 20 uur sluit een after bike party met liveoptreden en dj-set de avond feestelijk af.

Plaats van afspraak is Bormio, een ideale uitvalsbasis voor cols als Bormio 2000, Laghi di Cancano, de legendarische Passo Gavia en de waanzinnig steile Passo Mortirolo. Die stevige gerechten kun je donderdag, vrijdag of zondag op je menu zetten. Vrijdag kun je ook kiezen voor een uitdagende toertocht van 105 kilometer. Inschrijven is niet meer mogelijk.